El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar ahir "cordialment" al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que reflexioni "amb serenitat i sentit positiu" sobre la seva resposta a una "demanda tan majoritària del poble català" per la celebració d'una consulta sobiranista.

Mas, que es troba de viatge oficial a Israel, va respondre així al cap de l'Executiu espanyol, que dissabte va assegurar que no pensa dialogar sobre res que qüestioni la unitat d'Espanya o la seva sobirania.

El president català, bolcat ahir en l'agenda acadèmica i empresarial d'aquesta gira per Israel, va subratllar que els catalans volen pronunciar-se sobre el seu futur "a les urnes", i va remarcar que Catalunya ha estat un poble "lleial", segons un comunicat del Govern català.

Un dia després que el líder del seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida, assegurés que UDC "mai intercanviarà el sofriment de les persones per progrés nacional", Mas va voler remarcar que el catalanisme "mai" ha contraposat progrés nacional i progrés social, ja que tots dos "van de la mà". També va assegurar que les anomenades terceres vies davant la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya "han de venir aquesta vegada per la capacitat que tingui l'Estat espanyol de fer un oferiment que sigui atractiu per al poble català". "Catalunya i el catalanisme ho han intentat des de fa moltes dècades per tots els mitjans davant tothom i de qualsevol Govern", va asseverar el president català. Mas també va insistir que si hi ha d'haver una tercera via ha de ser perquè "a nivell de l'Estat espanyol, no només el Govern, sinó totes les seves institucions i partits, posin sobre la taula què vol dir la tercera via i es pugui oferir al poble català perquè es pronunciï sobre ella".

El president català, que va parlar sobre el debat sobiranista a instàncies dels periodistes, va presidir ahir a la ciutat de Rehovot la firma d'un acord del govern català amb l'Institut Weizmann, un dels centres d'investigació multidisciplinari de referència a nivell mundial.

L'Executiu també ha segellat un acord amb Matimop, l'agència israeliana per a la investigació i el ?desen?volupament, i un conveni amb la universitat de Tel Aviv.

Escepticisme de Duran

Per la seva banda, Duran i Lleida va considerar ahir que ha de ser l'Estat el que proposi una tercera via davant el procés sobiranista català, una opció que de moment "no veu" que es plantegi i que en tot cas també hauria de ser sotmesa a consulta. "Al president Artur Mas li han preguntat a Israel per la tercera via que ahir (fent referència a dissabte) jo havia tornat a proposar. El president i jo hem coincidit. Ahir no vaig parlar de tercera via, vaig estar a punt de fer-ho. Si ho hagués fet, hauria dit el de sempre, el mateix que ha dit el president Mas", va detallar Duran.

En diversos missatges en el seu compte personal a la xarxa social Twitter, el dirigent democratacristià va assegurar, així, que "la tercera via l'ha de proposar Espanya, en tot cas, com a proposta d'Estat, i ser sotmesa també a consulta. Però no la veig!". "Sí que vaig dir que per ?exer?cir el dret a decidir, que defenso, es necessitarà informació i debat per no limitar-se al sí o no, i decidir amb raó de ser", va apuntar.