El Departament d'Interior ha rebut un mandat parlamentari per esclarir abans de quatre mesos quines seran les noves eines "robustes" que substituiran les pilotes de goma a partir del 30 d'abril. Sobre la taula, els Mossos d'Esquadra tenen diverses opcions. L'aposta més segura, de moment, és pels subfusells de projectils viscoelàstics, si quadren els números que es fan a la conselleria per comprar noves unitats (actualment hi ha unes quaranta llançadores GL-06). També s'estudia adquirir canons de so LRAD, altaveus prou potents com per dispersar mobilitzacions violentes. Al mateix temps, Interior vol ampliar el nombre d'efectius de la unitat de mediació, segons fonts policials.

La prohibició de les pilotes de goma ha obligat a buscar alternatives a contra rellotge. Segons el mandat parlamentari, nascut de les conclusions pactades per CiU i ERC el passat divendres, la conselleria haurà d'explicar quines són les eines robustes que tindran els antidisturbis dels Mossos abans de quatre mesos.

Segons remarquen fonts de la policia catalana, encara no hi ha cap decisió definitiva. Per ara, una de les apostes més clara és invertir els "pocs" diners disponibles en l'adquisició de més subfusells GL-06 (les llançadores de projectils viscoelàstics o de foam).

Una altra decisió que mantenen en ferm -a l'espera de veure si resulta o no possible dur-la a la pràctica- és ampliar la unitat de mediació amb més agents assignats a altres tasques. Tal com expliquen aquestes mateixes fonts, la valoració que se'n fa de la unitat, creada "a iniciativa" de la policia catalana fa poc més d'un any, és "excel·lent".

Incrementar la dotació de llançadores i la unitat de mediació permetrà avançar cap a un model policial mixt, tal com va demanar el Parlament. És a dir, evitar la repressió des de la distància com facilitaven els trets de les escopetes de pilotes de goma. Per als casos en què sigui necessari dissoldre grans concentracions de manifestants violents, els Mossos estudien diverses opcions per suplir el poder dissuasiu dels trets de les bales de goma, que no tenen els projectils de foam.

Canons de so

Interior medita comprar canons de so LRAD (Long Range Acoustic Device), tal com va avançar El Mundo. Són altaveus circulars capaços d'emetre grans quantitats de decibels a centenars de metres de distància. El soroll pot resultar lesiu i atordidor per als manifestants que els rebin tot i que, a diferència de les pilotes de goma, no està considerada una arma letal.

Canons d'aigua

La delegació dels comandaments policials del cos que va desplaçar-se fins a Alemanya per comprovar la viabilitat d'afrontar desordres amb tanquetes de canons d'aigua va acabar descartant aquesta opció perquè són vehicles molt cars (entre 700.000 i 900.000 euros cada unitat) i resulten inoperatius quan les actuacions policials s'han de dur a terme en carrers estrets. A Barcelona, en carrers com els del barri vell o el barri de Gràcia, no es podria fer ús d'aquesta tanqueta, subratlla un comandant dels Mossos.

Des de fa més de 20 anys els Mossos ja disposen d'una tanqueta amb canó d'aigua a pressió. La realitat, però, és que es tracta d'un vehicle envellit que només té una autonomia d'aigua de tres minuts.

Gasos lacrimògens

La Brigada Mòbil (Brimo) disposa també de gasos lacrimògens. Només s'han fet servir una vegada. Va ser durant els aldarulls de la vaga del 29 de març creats a la confluència de Passeig de Gràcia amb la plaça de Catalunya. L'ús d'aquests gasos també està ja regulat per PNT i pot ser un recurs a l'abast dels policies si la situació ho requereix.

Esprais de pebre

Per a les actuacions de distàncies més curtes, els mossos també poden comptar ja amb els esprais de pebre i les granades atordidores.

El primer estaria indicat en casos de resistència passiva dels manifestants, i evitaria haver de fer servir els cops "de defensa" com va ocórrer durant el desallotjament del moviment 15-M de la plaça de Catalunya. Són esprais que tenen un extracte de pebrina que irrita les mucoses i pot inclús provocar una ceguera temporal.

Les granades atordidores Stun, que fan servir els policies del Grup Especial d'Intervenció (GEI), provoquen una detonació molt potent que confon i desorienta. Tampoc rep la consideració de letal tot i que si l'explosió es produeix en contacte amb el cos o dins d'un espai tancat pot produir lesions de gravetat.

De moment, sembla que no hi haurà un substitut clar de les pilotes de goma i s'acabarà optant per un ventall més ampli de recursos que es faran servir en funció de cada esdeveniment.