El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va defensar ahir la reforma federal de la Constitució com a resposta als "separadors i als separatistes", i també va carregar contra "la triple fractura dels quals volen anar-se'n, un camí mesquí i tortuós", i els "que enyoren l'Espanya centralista".

Acompanyat del primer secretari del PSC, Pere Navarro, a l'acte de clausura de la Setmana Federal organitzada pels socialistes catalans a Barcelona, Rubalcaba va advertir: "No som nacionalistes, però en amor i defensa d'aquesta Catalunya plural i aquesta Espanya plural, als socialistes no ens guanya ningú".

"Sabem que, davant un problema de convivència, s'ha de seure a parlar i canviar les regles, per això volem canviar la Constitució", va assenyalar el dirigent, davant unes tres mil persones al centre Municipal d'Esports de la Vall d'Hebron, segons dades de l'organització. "Als qui volen anar-se'n, el seu projecte és de la triple fractura. No és un camí per sortir més ràpidament de la crisi, és més tortuós, mesquí, és un camí impossible, i hem de dir-los-hi a uns i altres", va dir el dirigent socialista.

Però també, als qui "enyoren l'Espanya centralista", els va recordar amb rotunditat que, "en la història d'Espanya, el centralisme ha anat sempre de la mà de la desigualtat. Davant els qui volen tornar enrere, els socialistes ens hi oposarem".

Al seu parer, "de la mà dels separadors i separatistes ha tornat a aparèixer un problema territorial. Una cosa és oposar-nos a la independència i una altra cosa és no fer res. Artur Mas no sap on va i Mariano Rajoy no vol anar enlloc".

Tenint en compte aquesta situació el PSOE és conscient que, "davant un problema de convivència, s'ha de seure a parlar i canviar les regles, per això volem canviar la Constitució, perquè estem convençuts que el nostre Estat autonòmic ha d'avançar cap al federalisme".

Per això, després de destacar "els últims 35 anys de pau, llibertat i democràcia", va fer una crida a "celebrar la Constitució" el pròxim 6 de desembre, "amb l'orgull del treball ben fet", però admetent "els nostres errors i el problema que tenim ara".

"Volem fer una reforma per fer-la més forta, perquè no hi ha res que faci més forta una llei que la seva adequació a la realitat, una reforma per adaptar-la, no per retrocedir, sinó per avançar sense trencar. Una reforma consensuada, per garantir la nostra convivència i enfortir la nostra democràcia", va puntualitzar Rubalcaba.

I encara que "s'hagi sentit que això no resultarà perquè la dreta no ho defensa, vull recordar quantes coses la dreta no defensava i avui estan millor. No els agradava la Constitució i ara n'estan agafats com si només la volguessin ells", va ironitzar.

Navarro fa una crida a ICV

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va fer una crida a la unitat i a fer front comú entre tots aquells que no se sentin independentistes. Interpel·lant ICV, el líder del socialistes catalans els va demanar que no es resignin com a "ostatges de la deriva independentista" de CiU i ERC. "Que defensin el que sempre han defensat, la relació entre tots els pobles d'Espanya" amb la "solució federal" dels socialistes catalans. Davant de Rubalcaba, Navarro va insistir a fer una constitució federal i social i va alertar que la "discrepància" que poden tenir amb el PSOE no servirà perquè el PSC s'uneixi a qui aposta pel "trencament".