El president de la Generalitat, Artur Mas, ha mogut fitxa en l'àmbit internacional i ha enviat una carta als primers ministres dels països de la Unió Europea on defensa la consulta, explica el pacte sobre la data i la pregunta i aprofita per demanar la seva col·laboració. "Estic convençut que puc confiar en vostè per impulsar aquest procés pacífic, democràtic, transparent i europeu, amb el qual la majoria del poble català està plenament compromès", argumenta Mas, que fa èmfasi en les cinc vies legals que Catalunya identifica per poder celebrar al consulta. El Govern també ha enviat un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països del món, amb arguments polítics que l'avalen.

En un comunicat, el Govern ha informat que el president de la Generalitat es va adreçar per carta el passat 20 de desembre als primers ministres dels països de la UE, al president de França i al president de la Comissió Europeu. El motiu de la missiva, que ha avançat TV3, no era altre que traslladar l'acord assolit per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per celebrar una consulta el proper 9 de novembre.

Mas subratlla que aquesta majoria suposa el 65% del Parlament i detalla el redactat de la pregunta. Mas subratlla que aquesta és la "demanda del poble català", expressada en les eleccions del 25 de novembre però també en diversos actes populars, en referència a la Via Catalana i a la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012.

El president de la Generalitat fa èmfasi, a més, en què hi ha fins a cinc vies legals i constitucionals per poder celebrar la consulta, i assegura que Catalunya "busca el diàleg i l'acord amb el govern espanyol" sobre el futur català.

En paral·lel, el Govern també ha enviat un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països del món, un text redactat per la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE on el Govern remarca la voluntat dels catalans de seguir formant part de la Unió Europea i es queixa de les declaracions assegurant que una Catalunya independent en quedaria fora, sentències "dissenyades per atemorir" els catalans.

La Generalitat defensa que els tractats no especifiquen res sobre què passaria amb un part d'un estat europeu que s'independitza, i considera "fals" dir que Catalunya seria expulsada. En tot cas, segons aquest memoràndum, és una decisió política en mans dels governs dels països de la UE. Al seu parer, fins i tot Espanya té interès que Catalunya continuï formant part de la Unió. El Govern també subratlla que si Catalunya fos un Estat, seria la setena economia europea i seguiria sent contribuïdora neta.

El memoràndum explica l'acord de la dat ai la pregunta i destaca que, segons les enquestes, un 82% de la població catalana vol celebrar la consulta. Fet demostrat, afegeix el memoràndum, en les diferents manifestacions populars.

Com fa Mas amb els líders europeus, el Govern recorda les cinc vies per poder convocar un referèndum. "Això és clarament un problema polític en lloc de ser una qüestió de legalitat", constata el memoràndum, on insisteix que "tot el que és necessita és voluntat política". La Generalitat també deixa clara la seva voluntat de buscar un acord, però lamenta que els líders de Madrid, diu, "no s'han compromès fins ara amb la situació de Catalunya". Fins i tot parla d'intents de funcionaris espanyols per "soscavar l'autoritat política" del president català.