Els partits de l'oposició van llançar dures crítiques contra el discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat, Artur Mas, al qual veuen "obsessionat" amb la consulta i en un "final de cicle", mentre que ERC i CiU van defensar l'aposta sobiranista del president.

Mas va reclamar al Govern que "deixi votar" als catalans i "no aixequi murs per silenciar la seva veu", ja que Catalunya "prefereix governar-se que ser governada", encara que al mateix temps va admetre la falta d'"unanimitat" al voltant del procés sobiranista.

També Mas va dir que si el Govern permet la consulta, Catalunya podria ser un "aliat" d'Espanya i va demanar a l'Executiu de Mariano Rajoy que "no ens vegi -als catalans- com un enemic".

En paral·lel, diversos presidents autonòmics van expressar crítiques més o menys directes al full sobiranista de Mas.

És el cas del president del principat d'Astúries, Javier Fernández, que va assegurar que el desafiament independentista de Mas ha de ser abordat amb el diàleg i la recerca d'acords, però amb "respecte a les regles democràtiques" vigents els últims 35 anys.

El president madrileny, Ignacio González, va aprofitar la seva felicitació nadalenca per renovar el compromís de Madrid "amb la Constitució, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional" i reiterar el seu rebuig a qualsevol "desafiament" independentista.

En aquest sentit, va dir que Madrid "escolta amb preocupació les propostes que defensen obertament la secessió d'algunes regions espanyoles", per ser "contràries a la Llei, a la unitat nacional i a la igualtat dels espanyols".

Un altre president autonòmic, el gallec Alberto Núñez Feijóo, va recordar que "la nostra identitat és tan forta que no necessita inventar enemics ni aixecar fronteres".

El president extremeny, José Antonio Monago, va recordar ahir a la nit que "els presidents vam jurar els estatuts i la Constitució" i "quan un no compleix amb les seves obligacions, l'estat de dret no ha d'actuar sobre els pobles, suspenent l'autonomia, ho ha de fer sobre els governs i els seus presidents".

A Catalunya, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va criticar que Mas tingui "un to una mica obsessiu, monotemàtic" amb la consulta, en comptes de parlar de qüestions que "projectin Catalunya cap al futur".

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va veure en el discurs del president de la Generalitat algú "cansat" i necessitat de dimitir del seu càrrec perquè està en un "final de cicle".

De la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va dir que Mas "obvia la majoria de la ciutadania en no fer esment ni autocrítica de les polítiques d'austeritat i retallades que el seu govern, amb el suport d'ERC, segueix aplicant".

També el líder de Ciutadans, ?Albert Rivera, va qualificar Mas de "cínic" perquè és ell qui fomenta l'"odi entre espanyols" i va criticar que hagi centrat el seu discurs de Cap d'Any "en la divisió, obviant la dura realitat social i econòmica".

ERC, que això no obstant és el primer partit de l'oposició, va ?avalar el discurs de Mas i s'ha erigit en garant que se celebri una consulta el 2014 perquè "l'única sortida per a Catalunya és la independència". Des de CiU, Jordi Turull, va alabar el "coratge i confiança al país" que va demostrar Mas.