El Parlament català va aprovar l'any passat una sola llei, la de modificació de l'impost sobre transmissions patrimonials, el principal impost que grava la compra d'un habitatge de segona mà, que puja del 8 al 10%.

La cambra catalana, a més, ha validat al llarg de 2013 set decrets llei i ha tramitat onze projectes de llei, més de trenta proposicions de llei i cinc proposicions d'iniciativa legislativa popular (ILP), segons va informar el Parlament.

Entre els projectes de llei en tràmit hi figuren el dels primers pressupostos de la Generalitat d'aquesta legislatura o el de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, segons el Parlament.

Aquests dos projectes de llei estan pendents del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, sol·licitat pel PPC, perquè els grups els puguin votar en el ple.

La cambra també tramita diverses proposicions de llei, entre elles la de consultes o la d'horaris comercials.

Des de l'inici de la X legislatura, a mitjan del mes de desembre passat, el Parlament ha celebrat 23 plens, incloses 17 sessions de control, durant les quals el president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost 119 preguntes i els consellers, 201.

En les sessions plenàries s'ha aprovat una llei, la del tipus impositiu aplicable a les transmissions patrimonials oneroses de béns immobles, mesura amb la qual la Generalitat dóna compliment a l'acord d'estabilitat amb ERC i amb la qual espera recaptar uns 150 milions d'euros l'any.

En aquestes sessions també s'han aprovat 46 resolucions, com la declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, impugnada pel Govern al Tribunal Constitucional, o la d'iniciar un diàleg amb l'Executiu del PP per fer possible una consulta sobre el futur de Catalunya.

El ple, d'altra banda, ha convalidat set decrets llei, entre ells l'impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit o el relatiu a la modificació de la llei del llibre quart del Codi Civil català, relatiu a successions.

El nou període de sessions, el quart de la legislatura, començarà a partir del 15 de gener i acabarà el 31 de juliol.

La cambra catalana està tramitant actualment onze projectes de llei i n'hi ha dos que el Govern ha remès al Parlament i que la mesa té pendent d'admetre a tràmit, que són el del protectorat de les fundacions i de verificació de l'activitat de les associacions declarades d'utilitat pública i el del voluntariat.

Quant a les proposicions de llei, la cambra n'està tramitant més de trenta, entre elles la de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per presentar a la mesa del Congrés la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum a Catalunya.

La mesa ja ha admès a tràmit la iniciativa, que es podria debatre en un ple el pròxim 16 de gener.