Els farmacèutics catalans reclamen que aquest mes de gener s'aclareixi el calendari de pagaments endarrerits pels medicaments dispensats a l'octubre i novembre, i també de les noves factures que es vagin generant. En declaracions a Catalunya Ràdio, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va lamentar que per ara segueixen sense tenir garanties de cobrament, però va confiar que abans de plantejar-se noves mobilitzacions es pugui fixar aquest calendari de pagaments.

Els farmacèutics catalans van cobrar el 31 de desembre passat 107 milions d'euros que els devia la Generalitat pels medicaments dispensats el mes de setembre.

"A dia d'avui, 2 de gener, començo l'any pensant que durant aquest mes de gener ens asseurem, farem un calendari i tindrem una predicció de què és el que passarà el 2014", va considerar De Dalmases, que ha xifrat en 220 milions d'euros el deute. Els farmacèutics haurien d'haver cobrat la factura d'octubre el 5 de desembre, però aquesta queda pendent per a 2014.

De la mateixa manera, el 5 de gener les farmàcies haurien de cobrar la factura dels medicaments dispensats al novembre; el 5 de febrer, la de desembre, i així successivament. En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar aquesta setmana que el compromís de la Generalitat és fer efectiu un nou pagament a les farmàcies al voltant del 5 de gener. Això no obstant, va insistir que el calendari de pagaments no depenia del Govern sinó de l'Estat. "Els fluxos de tresoreria no els controlem nosaltres, no tenim la caixa, i tot dependrà de com l'Estat vulgui controlar aquest flux de tresoreria".