La Generalitat prohibeix els cigarrets electrònics en centres sanitaris

El Catsalut vol evitar que es faci un pas enrere amb
la desnormalització del
tabac a la societat

03.01.2014 | 00:00
El conseller de Salut, Boi Ruiz.
El conseller de Salut, Boi Ruiz.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha prohibit l'ús, promoció i venda de cigarrets electrònics en els centres, serveis i establiments de la xarxa sanitària pública de Catalunya, segons que va informar en un comunicat el Departament de Salut. La instrucció va entrar en vigor l'1 de gener i s'emmarca en un context en què el consum de tabac constitueix un dels principals problemes de salut pública, provocant al voltant de 9.000 morts cada any a Catalunya.

Els estudis
A més, diversos estudis científics sobre els cigarrets electrònics demostren que aquests contenen diverses substàncies idèntiques a les del tabac -com la nicotina-, així com altres tòxiques. Fins ara cap estudi ha demostrat la seguretat del seu ús ni per a les persones que els consumeixen ni per a les del seu entorn -els fumadors passius-, ni tampoc existeix cap evidència provada científicament de la seva eficàcia per ajudar a deixar de fumar. El Servei Català de la Salut entén que la proliferació dels cigarrets electrònics podria comprometre l'important avanç aconseguit els últims anys en relació amb la desnormalització del tabac a la societat.
Diferents organismes de referència en l'àmbit de la salut, com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o el Comitè Nacional pota la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), entre altres, han aconsellat la no utilització de cigarrets electrònics per part dels consumidors, almenys fins que existeixin dades fiables que demostrin que es tracta d'un producte segur.
El mes de novembre passat, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va proposar que s'adoptessin per als cigarrets electrònics les mateixes restriccions que s'apliquen al tabac.

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema