El president català, Artur Mas, ha enviat una carta als 27 líders de la Unió Europea i un memoràndum als responsables d'Exteriors d'un total de 45 països per demanar, en un gest per internacionalitzar el procés català, que li donin suport en la celebració d'una consulta sobiranista el 2014. La carta va ser enviada el passat 20 de desembre als líders dels països membres de la UE, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, el primer ministre britànic, David Cameron, i el francès, François Hollande. La missiva està escrita en anglès, excepte en el cas d'Hollande, que està en el seu idioma, segons va informar la Generalitat.

"Confio que pugui comptar amb vostès per tirar endavant aquest procés democràtic i pacífic", diu Mas a la carta, que arrenca amb la seva intenció d'explicar "personalment" els "últims importants esdeveniments a Catalunya", com el fet que el passat 12 de desembre "partits polítics (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) que representen el 65% del Parlament de Catalunya" van acordar tirar endavant un referèndum d'autodeterminació a Catalunya amb data 9 de novembre de 2014. Mas explica als primers ministres europeus els detalls de l'eventual consulta i les dues preguntes en què consistirà: "Vol que Catalunya es converteixi en un Estat?" i, en cas afirmatiu, "Vostè vol que aquest Estat sigui independent?". El president de la Generalitat informa així mateix que "hi ha una sèrie d'opcions legals i constitucionals que permetrien que aquest referèndum es porti a terme a Catalunya. Hem identificat -afegeix- fins a cinc d'aquestes possibilitats i jo he escrit al Govern d'Espanya esbossant-les". També incideix en què s'esgotaran els intents de diàleg amb el Govern espanyol, al qual no ha enviat aquesta carta, així com la voluntat de Catalunya de seguir a la Unió Europea una vegada s'independitzés, decisió que recorda que estaria en mans dels governs de tots els Estats membres.

Mas conclou així la breu missiva, de 19 línies: "Estic segur que puc confiar en vostè per fomentar el procés pacífic, democràtic, transparent i europeu en el qual una gran majoria del poble català està plenament compromès".

En un annex a la carta, Mas afegeix un "Memoràndum" on explica la Via Catalana de la passada Diada i diu que la consulta és "una qüestió política i no de legalitat". "Tot allò que es necessita és voluntat política", assegura en aquest document, d'un foli i mig i avançat en un primer moment per TV3, en el qual explica les seves discrepàncies amb l'Executiu de Mariano Rajoy. "No s'han compromès amb la realitat de Catalunya", denuncia Mas davant els líders europeus sobre l'actitud de l'Estat espanyol, on també critica els "intents de funcionaris espanyols per soscavar l'autoritat política del president".

Les reaccions

PSC, PPC i C's van carregar contra la carta que el president Artur Mas va enviar als líders de la Unió Europea per demanar suport a la consulta sobiranista, una iniciativa elogiada per ICV i CUP, encara que els ecosocialistes van demanar que Mas també hauria de defensar els "drets socials" a Europa. Des del PSC, el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, va ironitzar amb què aquesta carta seria vista de manera "exòtica" pels països "seriosos" de la UE mentre que el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va opinar que l'objectiu de Mas és "fer propaganda interna dins de Catalunya".