Denuncien presumptes agressions a interns en un centre d´estrangers

Membres de la unitat antiavalots van acudir al centre de la Zona Franca per calmar els ànims

04.01.2014 | 00:00

La plataforma "Tanquem els CIE" i dos advocats de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona han denunciat presumptes agressions a interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona els passats 31 de desembre i 1 de gener. El síndic de greuges, Rafel Ribó, ha informat que, segons les informacions de què disposa, "aquests incidents, amb intervenció policial inclosa, han suposat que hi hagi hagut persones amb contusions de diversa consideració i accions de protesta, entre les que cal destacar una vaga de fam de diversos interns".
De la seva banda, fonts de la Policia Nacional asseguren que a la tarda del passat 31 de desembre unitats d'intervenció de la Policia Nacional van acudir al centre, cosa que és habitual, i "van calmar els ànims" dels interns nerviosos perquè a l'exterior hi havia una protesta per reclamar el tancament dels CIE. La denúncia dels advocats va ser presentada el mateix dia 1 davant el Jutjat d'Instrucció núm.9 de Barcelona, que estava de guàrdia, i en ella se li sol·licita que investigui els presumptes fets. En ella es demana que prengui declaració a una testimoni a la qual els presos van informar per telèfon que els antiavalots de la Policia Nacional havien copejat alguns interns mentre estaven a la dutxa i hi havia ferits, per la qual cosa van demanar auxili. També se sol·licita la suspensió temporal dels procediments d'expulsió de cinc interns mentre s'investiguen els fets i l'actuació dels antiavalots.
Tot i això, l'advocat del moviment "Tanquem els CIE", Andrés García Berrio, va explicar ahir que una d'aquestes persones presumptament agredides i ferides va ser deportada dijous mateix.

Els testimonis
Es dóna el cas que aquesta persona és també un dels testimonis que neguen la versió de la Policia Nacional sobre la mort d'un intern que va aparèixer penjat, "suposadament" amb els seus propis cordons, en una cel·la individual del CIE de la Zona Franca, el 2 de desembre passat. En un comunicat, el Síndic explica que dijous va traslladar al president del Tribunal de Justícia de Catalunya, el fiscal en temes d'estrangeria, al Ministre de l'Interior i a la Defensora del Poble l'existència de diversos incidents a l'interior del CIE. També que ha demanat a la Defensora del Poble actuï de manera immediata visitant el CIE Zona Franca o facilitant l'entrada a l'equip del defensor del poble català.
Ribó retreu a la Defensora del Poble que no hagi pres una decisió en un sentit o un altre quan "consta" que des del 31 de desembre a la tarda té coneixement dels incidents. El Síndic reitera l'exigència que es reconsideri aquest tipus de centres d'estrangers i assenyala que "s'ha superat de sobres el termini fixat a la Llei d'Estrangeria per aprovar un reglament que desenvolupi el règim d'internament dels estrangers".

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema