El Govern ja ha rebut resposta d'alguns països europeus a la carta que el president català, Artur Mas, els va enviar per recollir suports a la consulta sobiranista del 9 de novembre, encara que no d'alguns Estats clau dins del club comunitari com Alemanya, França o el Regne Unit. Mas va enviar una carta als 27 líders de la Unió Europea i un memoràndum als responsables d'Exteriors d'un total de 45 països per demanar, en un gest per internacionalitzar el procés català, que li donin suport en la celebració d'una consulta sobiranista el 2014. La carta va ser enviada el passat 20 de desembre als líders dels països membres de la UE, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, el primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, François Hollande.

El secretari d'Afers Estrangers i de la UE de la Generalitat, Roger Albinyana, va afirmar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que el Govern ja havia rebut resposta d'alguns països europeus, però va precisar que entre aquests no es trobaven Estats rellevants del club comunitari com Alemanya, el Regne Unit o França. Albinyana, que no va concretar quins països havien contestat a la missiva de Mas, va afegir que l'executiu català no esperava una resposta directa dels líders europeus, ja que hi havia previstes algunes reunions bilaterals. D'altra banda, l'Executiu de Mariano Rajoy no s'ha posat en contacte amb el Govern després que s'hagi internacionalitzat el procés català amb aquesta missiva, segons que va indicar el secretari d'Afers Estrangers i de la UE de la Generalitat. "Vaig llegir un comunicat de l'Oficina Diplomàtica del Ministeri d'Afers Estrangers, en què tornaven a dir que si Catalunya s'independitzava, sortiria de la UE, però en qualsevol cas jo torno a dir que aquest no era el punt principal que nosaltres volíem dirigir en aquesta missiva", va dir Albinyana, que va afegir: "la carta i el memoràndum s'han enviat amb l'ànim d'informar del procés català".

Per la seva banda, CDC va opinar que la carta que havia enviat Artur Mas a diversos líders de països estrangers per recollir suports havia fet "mal entre cometes" a aquells que volen evitar la consulta, i va explicar que el motiu de la missiva era informar de forma "clara" i "objectiva" sobre la situació de Catalunya. En declaracions a 8TV, el vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, va englobar la carta de Mas dins de l'estratègia del seu partit i del Govern en defensa del referèndum d'autodeterminació: "no ha de sorprendre que ens dirigim a líders europeus, i algunes reaccions que hi ha hagut no s'entenen, i menys les desqualificacions", va argumentar.

En aquest sentit, Corominas va explicar que el motiu de la missiva del president de la Generalitat era "informar" el món de forma "clara i objectiva" sobre la situació de Catalunya, així com dels passos que està fent el Parlament en el procés sobiranista. "Si ens titllen de ridículs" alguns líders de partits polítics és que "anem en la línia adequada", va afegir el dirigent convergent.

Trobada Rubalcaba-Navarro

Les executives del PSOE i PSC, encapçalades pels seus respectius líders, Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro, es reuniran dimarts que ve a Barcelona en una trobada amb què es vol escenificar la unitat de tots els socialistes a favor de la via federalista per arreglar el problema català.

Segons que van informar fonts socialistes, al costat de Rubalcaba assistiran la vicesecretària general, Elena Valenciano; el secretari d'Organització, Oscar López; el diputat Ramón Jáuregui; el secretari de Relacions Institucionals, Antonio Hernando, i la responsable federal d'Igualtat, Purificación Causapié.