CDC veu ´a prop´ una candidatura europea avalada per CiU i ERC

Corominas apel·la els republicans: "De cara al futur la gent ens demana fer molt sòlida aquesta aliança política"

05.01.2014 | 11:10
CDC veu ´a prop´ una candidatura europea avalada per CiU i ERC
CDC veu ´a prop´ una candidatura europea avalada per CiU i ERC

El vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, considera que la candidatura europea de la societat civil "avalada" per CiU i ERC està ara "més a prop" perquè les circumstàncies del dia a dia "ho aconsellen". Tot i així, Corominas segueix apel·lant els republicans per arribar a un acord que seria "el millor per a Catalunya, per a ERC, per a UDC i per a CDC", ha dit en una entrevista a l'ACN. De fet, ha argumentat que totes tres formacions hauran de recórrer un camí comú en el futur, i quanta més "confiança i interlocució" hi hagi, "més força tindrà el procés". "De cara al futur, la gent ens demana fer molt sòlida aquesta aliança política", ha dit.

Corominas ha subratllat que les mateixes crítiques de PPC, PSC i C's a la carta que el president de la Generalitat ha enviat als líders europeus ja demostren que cal un front unitari de cara a les properes eleccions europees del maig. "Les circumstàncies de cada dia aconsellen que aquesta oportunitat no la deixem passar", ha opinat.

CDC va plantejar aquesta candidatura el passat juliol i vol fer tots els esforços que calgui perquè fructifiqui, això sí, amb el termini màxim d'aquest mes de gener. Els convergents s'aferren al fet que ni ERC ni UDC descartin del tot aquesta possibilitat i continuen apel·lant a aprofitar l'oportunitat que suposarà aquesta cita electoral de cara a enfortir el procés. Sense comptar ja amb ICV-EUiA -que ha rebutjat explícitament una candidatura conjunta-, Corominas apunta a ERC i li recorda la conveniència de fer sòlida l'aliança política que estan teixint poc a poc ambdues formacions.

És més, Corominas parla fins i tot d'un "camí comú de cara al futur" que CiU i ERC hauran de recórrer, un camí llarg que va més enllà de la consulta i d'unes hipotètiques eleccions plebiscitàries. "I com més pràctica tinguem en aquest camí comú, com més interlocució i més confiança ens anem generant entre les forces, més força tindrà aquesta procés", ha al·legat el dirigent de CDC.

Es tracta fins i tot d'una qüestió ja més aviat "estructural", que va més enllà del moment actual. Corominas ha remarcat que hi ha una majoria del poble català que dóna suport a CiU i ERC, el que obliga ambdues formacions a "estar al costat del que la gent demana i fer molt sòlida aquesta aliança política". "I aquesta aliança política serà sòlida si hi ha confiança, si compartim els objectius, el dia a dia i l'objectiu final. Si volem estar al costat del poble, aquests dos partits estem obligats a generar aquesta confiança i fer coses conjuntament, i les europees són un bon moment per fer-ho al costat de la societat civil", ha insistit.

"A qui li fa por això? Alguns diuen que només hi hauria CiU i ERC en aquesta candidatura. I no és important que la primera i la segona força política de Catalunya es posin d'acord més enllà de pactes puntuals al Parlament i de pactes de legislatura?", ha preguntat. No només és el "millor per a Catalunya", ha continuat, sinó també per als tres partits implicats. No aprofitar les eleccions europees, per tant, seria "perdre una oportunitat", tot i que no ha volgut parlar de fracàs.

Objectiu: Que les forces del 'sí' superin el 50%

Corominas ha plantejat com a objectiu que la participació en les properes eleccions europees estigui per sobre de la mitjana estatal i que les forces favorables a la consulta estiguin per sobre del 50% dels vots. Cal que els catalans, segons ell, vegin en aquesta cita una fita més dins del procés, el que serviria per llençar un missatge de cara a la comunitat internacional.

Pel que fa al possible acord entre ERC i Bildu, Corominas ha dit que els republicans poden pactar amb qui creguin convenient, però ha apostat per no emmirallar-se en els processos basc o escocès. "Apel·lem a confiar en la nostra pròpia capacitat de fer la via catalana, i tot allò que vingui de fora que ens pugui ajudar serà benvingut, però sobretot fem la nostra. És important confiar en la nostra pròpia estratègia, en la pròpia força", ha opinat.

Així, ha considerat legítim que ERC pugui pactar amb Bildu, igual que CiU ho pugui fer amb el PNB en cas que no hi hagi una candidatura unitària, però ha insistit que "són dos processos que no tenen absolutament res a veure".

Governar també pot ser un valor

Sobre una hipotètica entrada d'ERC al Govern, Corominas ha indicat que seran el president de la Generalitat i el líder dels republicans els que decideixen si finalment es produeix i quin és el millor moment. Ha considerat que el desgast electoral no és l'únic motiu que frena els republicans. En tot cas, ha volgut posar en valor el fet de governar i s'ha mostrat convençut que la població acabarà valorant aquells que "estan donant la cara des del principi, que no s'han amagat".

"Estar al govern sempre ha de ser un motiu d'orgull per a qualsevol, no ens hem presentat per estar a l'oposició, cap dels partits", ha assenyalat.

Enllaços recomanats: Premis cinema