El president de la Fundació Rafael Campalans, Miquel Iceta (PSC), ha rebutjat que la formació socialista pugui unir-se a un bloc constitucionalista al costat de PPC i Ciutadans (C's) tal com proposava la líder popular Alícia Sánchez-Camacho, ja que segons Iceta, PPC i C's "neguen l'existència d'un problema a Catalunya", una cosa que és "com negar la llei de la gravetat". "Podem estar d'acord amb ells en el fet que s'ha de complir la legalitat, a valorar positivament el paper de la Constitució en aquests últims 35 anys o en algunes coses, però no en el tema fonamental i és que ells neguen l'existència d'un problema d'encaix entre Catalunya i Espanya (...) i per això són part del problema", va declarar ahir.

En ser preguntat sobre quina possibilitat hi ha que el PSC estableixi algun tipus de col·laboració amb PPC i C's davant el procés sobiranista, Iceta va deixar clar que la "diferència substancial" amb aquestes formacions és que aquestes "no estan proposant res per resoldre un problema que és evident". És per això que els va emplaçar a plantejar propostes "per superar aquest problema": "Sempre trobem un "no" com a resposta", va insistir.

Iceta també va estendre aquesta crítica al president espanyol, Mariano Rajoy, al qual va acusar de "no estar a l'altura" per solucionar la situació política entre Catalunya i la resta d'Espanya. "Per ara, només hem sentit d'ell les coses que no pot o no vol, i ens agradaria saber què pot i què vol. Els ciutadans, no només de Catalunya, sinó de tot Espanya, tenen dret que el president els digui què proposa".