Els ajuntaments del PPC no cediran a l'Idescat les seves dades del padró perquè puguin ser utilitzades com a cens en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. Així ho va confirmar la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que a més va reclamar als alcaldes i governs municipals del PSC que s'unissin al boicot. La popular va avançar que impugnarien la llei de consultes al Consell de Garanties i al TC si era "un instrument per al referèndum". La líder del PPC va avisar, a més, al president de la Generalitat, Artur Mas, que la solució "transitòria" que proposava per evitar que una Catalunya independent quedés fora de la UE "no es podia negociar". L'Idescat no podrà disposar d'un cens complet alternatiu a l'electoral per ser utilitzat en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. Així es desprèn, almenys, de les paraules d'Alícia Sánchez-Camacho.

"La consulta il·legal no pot basar-se en un cens que també podria ser il·legal. L'únic cens per votar és el que està autoritzat a la llei orgànica de règim electoral general", va argumentar la presidenta dels populars per justificar l'actitud dels seus representants municipals. Però per a Sánchez-Camacho, el seu partit no hauria de ser l'únic de promoure aquest bloqueig de dades. "Demano als ajuntaments del PSC que no estiguin a favor ni ajudin a facilitar dades dels ajuntaments per poder fer un cens per una consulta il·legal. Els ajuntaments del PPC no ho faran, per això demano als socialistes responsabilitat i aplicació de la legalitat, que no formin part ni facilitin dades a aquesta comparsa fictícia", va sentenciar la líder popular.

Aquesta de l'Idescat, però, no és l'única acció que preparen els populars per intentar evitar la celebració d'una consulta que ells consideren il·legal. La Llei de consultes que ultima el Parlament podria ser el següent pas a atacar. I és que Sáchez-Camacho creu que Artur Mas "vol una llei de consultes a mida" que sigui "un instrument per fer una consulta il·legal". És per això que la popular va assegurar que si després que s'aprovi es confirma la seva sospita, "el PPC la impugnarà" al Consell de Garanties Estatutàries, i "explicarà als catalans que aquest no pot ser un mitjà per fer consultes il·legals d'autodeterminació". "Mas sap que no té competències per fer això. La sobirania és d'Espanya i si Catalunya hi és a Espanya no són dues competències de la Generalitat sinó de tots els espanyols", va afegir.

Des de Madrid, a més, Sánchez-Camacho es va mostrar segura que el president espanyol, Mariano Rajoy, acabarà portant la Llei de consultes al Tribunal Constitucional "si és un instrument per fer un referèndum d'autodeterminació". "Evidentment, el govern d'Espanya farà complir la llei, perquè aquesta competència només la tenen els 47 milions d'espanyols", va concloure.

Les reaccions

El PSC no sap encara si participarà del boicot que el PPC ha anunciat que farà a través dels seus ajuntaments en no cedir les dades del padró a l'Idescat perquè es pugui disposar d'un cens per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya. El portaveu dels socialistes al Parlament, Maurici Lucena, va afirmar que el PSC no decidirà què faran els seus alcaldes fins que la Generalitat no cursi una "petició formal" sol·licitant aquestes dades per a l'Idescat. A més, Lucena va posar en dubte el precepte legal que permetria que el cens de la consulta estigués basat precisament en aquesta informació provinent dels ajuntaments. El que sí que va voler Lucena va ser criticar que la proposta de boicot vingui de la mà d'Alícia Sánchez-Camacho. "El que faria bé de fer és dedicar tota aquesta energia a convèncer el PPC i el PP perquè, en lloc de proposar boicots, facin que el Govern espanyol s'assegui a la taula de negociació amb el Govern català per trobar una sortida raonable, democràtica i pactada al problema polític que està plantejat", va sentenciar el socialista.

Per la seva banda, el vicesecretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas, va reptat la presidenta del PPC a parlar de desobediència quan diu que els ajuntaments del PPC no cediran a l'Idescat les seves dades del padró. Corominas va subratllar que el Govern no demanaria res il·legal a cap ajuntament, sinó que sempre tindria una empara legal i, per tant, "no hi ha la possibilitat de fer uns ajuntaments sí o uns ajuntaments no". "Si el que està plantejant és desobeir normes del Parlament o del Congrés, que ho digui clarament", va etzibar. "Tot allò que es demani als 947 ajuntaments estarà dins del marc de la legalitat", va reiterar Corominas.