El president de la Generalitat, Artur Mas, descarta, a curt termini, fer canvis al Govern per donar entrada a ERC i es reafirma en què organitzarà la consulta sobiranista per al pròxim novembre, al marge de l'oposició expressada pel Govern central. El president català va comparèixer ahir al Palau de la Generalitat per fer balanç del 2013 i marcar les línies mestres del 2014, any en el qual està prevista la convocatòria de l'eventual consulta sobiranista per al 9 de novembre, segons el pacte segellat al desembre entre CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP. Mas va intervenir en una sala de premsa parcialment renovada amb un nou teló de fons blau elèctric, color associat a la serenitat i la serietat i que fan servir altres governs europeus, com a substitut de l'anterior plafó de to groc.

Davant l'oposició del Govern espanyol al seu projecte sobiranista i les acusacions de què trencava famílies i amistats, Mas va subratllar que "el que trenca la convivència és no deixar votar" i va lamentar que el Govern central i el PP tinguessin "por" a autoritzar la consulta i actuessin davant aquest assumpte amb un "dramatisme absolutament innecessari". "Convocaré la consulta d'acord amb un marc legal i la convocaré", va asseverar Mas, qui va subratllar: "Sé el que hem de fer nosaltres, no sé què faran els altres, tot i que ho pugui intuir, però no ho sé segur", va dir en al·lusió al Govern espanyol.

El president català va admetre que la relació entre l'executiu central i la Generalitat era "tensa en molts sentits", encara que va subratllar que la seva voluntat era la d'arribar a un acord aquest any per a la consulta sobiranista, de manera que la seva mà estava "estesa". No obstant això, el president català va asseverar que el referèndum era una "línia vermella" infranquejable en qualsevol negociació amb el Govern central, perquè era un mandat del Parlament i "no es pot anar en contra de més del 70% de la població catalana que aspira a poder votar".

El futur

Pel que fa a l'entrada d'ERC en el Govern, que tant va reclamar a l'inici de la legislatura, Mas va afirmar que "no té una posició definida" i que no es prendrà "amb presses" aquest assumpte, perquè considera que el govern és "estable", de manera que no preveu, a curt termini, canvis en el seu executiu, ni convocatòria d'eleccions. Malgrat no comptar amb majoria absoluta al Parlament, Mas va defensar que el Govern tenia un "marc d'estabilitat política" i estava "fort" per afrontar els reptes de futur i per aprofitar el "canvi de rasant" que veia quant a la recuperació econòmica. En aquest punt, Mas va dir que el Govern preveu que el 2014 hi tornarà a haver "creació neta d'ocupació" a Catalunya després de "sis anys terribles" de recessió econòmica i augment de l'atur. A més, el president català va assegurar que, per preservar l'estat del benestar, aquest 2014 no hi hauran noves retallades en els Pressupostos de la Generalitat que aprovarà el Parlament aquest mes, un dels 22 projectes de llei que ha enviat el Govern a la cambra legislativa en l'últim any. Pel que fa a la formació d'una candidatura unitària d'entitats favorables a la consulta per als comicis europeus, el president català va indicar que caldrà prendre una decisió en "quinze dies o tres setmanes, màxim", ja que les eleccions són el maig. Crític amb l'actitud del PP davant el projecte de la consulta, Mas va advertir a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que no oferir des dels ajuntaments en mans dels populars les dades del cens per a una eventual consulta seria cometre "una il·legalitat com una catedral".