La Taula i la Junta de Portaveus del Parlament han aprovat avui la celebració d'un ple monogràfic el pròxim 16 de gener que té com a únic punt de l'ordre del dia el debat i votació de la proposta de sol·licitar al Congrés dels Diputats la transferència de competències per celebrar referèndums.

El ple se celebrarà a petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, majoria a la cambra catalana, que van entrar a la Mesa del Parlament la sol·licitud per convocar un ple extraordinari per votar la proposta que sol·licitarà al Congrés la delegació a la Generalitat de competències per celebrar referèndums en virtut de l'article 150.2 de la Constitució.

Aquesta és la via que van acordar posar en marxa CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP amb el president de la Generalitat, Artur Mas, el desembre passat per poder convocar la consulta sobiranista aquest 2014.

PPC, Ciutadans i PSC han lamentat avui que CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP es posin d'acord per celebrar un ple monogràfic sobre la consulta i, en canvi, no siguin capaços de pactar sessions sobre altres assumptes com la reactivació econòmica.

El ple extraordinari del Parlament del pròxim 16 de gener arrencarà a les 11 hores i s'estima que durarà unes dues hores.

En declaracions als passadissos del Parlament, el portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que sigui "valent" i defensi ell mateix davant la cambra catalana la proposta el pròxim 16 de gener i que després faci el mateix al Congrés dels Diputats, on, ha recalcat, haurà d'acceptar la decisió de la majoria de la Cambra Baixa.

En canvi, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que "qualsevol representant del Parlament dels partits favorables al dret a decidir" estaria "legitimat" per defensar la proposta de transferència de competències davant el Congrés, sense voler entrar en el debat de qui hauria d'assumir aquest paper.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha augurat, en declaracions a RNE i a Catalunya Ràdio, una "vida ínfima" al Congrés a la proposta de demanar la transferència de competències i s'ha mostrat "convençut" que tots els diputats socialistes votaran en contra quan es debati la iniciativa al Parlament.

Per contra, en declaracions a Rac1, l'alcalde de Lleida i diputat de l'ala sobiranista del PSC, Àngel Ros, ha apostat perquè el seu grup s'abstingui en l'esmentada votació, encara que ha admès que veu "molt difícil" que hi hagi consulta, "per no dir impossible".

En declaracions als passadissos del Parlament, la parlamentària de Ciutadans (C's) Carina Mejías ha lamentat l'"habilitat sorprenent" de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP de posar-se d'acord per impulsar una "consulta il·legal" i ha criticat que, en canvi, no acceptin el ple monogràfic que proposa el seu grup sobre reactivació econòmica.

Inicialment, la votació de la proposta de portar la consulta al Congrés estava prevista per al primer ple de desembre del Parlament, però es va ajornar a l'espera d'un acord global sobre la consulta, amb contingut i data inclosos, al qual finalment van arribar el Govern, CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP el passat dia 12 de desembre.