La comunitat autònoma on es resideix determina, entre d'altres coses, el pressupost sanitari amb el qual comptarà cada habitant aquest any, que en el cas de Catalunya se situa en 1.091,57 euros. Això representa un descens del 2,8% respecte al 2013 i del 16% si es compara amb el pressupost sanitari a Catalunya del 2010.

En el conjunt de l'Estat, la diferència pot ser de fins a 561 euros anuals entre els 980 destinats a qui viu a Andalusia i els 1.542 de cada habitant del País Basc. La mitjana del pressupost per càpita de les comunitats és de 1.204,97 euros per habitant i any per al 2014, fet que suposa 13,86 euros més que el que s'hi va destinar el 2013, segons càlculs de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP). Aquesta federació considera que el pressupost sanitari de cada comunitat és "un bon exponent" del seu interès per la sanitat pública, qualifica el de 2014 de "notòriament insuficient" i considera que incrementa la desigualtat entre regions i que torna a posar en evidència la necessitat d'un finançament finalista per a la sanitat, un sector molt castigat per les retallades. En aquest sentit, recorda que des del 2009 s'han produït "retallades sistemàtiques" en tots els serveis públics que, en el cas de la Sanitat, ha fet que el pressupost mitjà per càpita que destinen les comunitats autònomes s'hagi reduït un 11,4 %. Aquest percentatge, sumat a altres retallades, va fer que el 2013 es destinessin a la Sanitat 7.500 milions d'euros menys que el 2010.

La distribució

La FADSP explica que aquestes retallades no s'han distribuït de forma homogènia entre totes les comunitats i que l'ajust per habitant ha variat entre l'1,3 i el 23,3 % en funció de la regió, percentatges que es tradueixen en diferències de fins a 500 euros per habitant i any segons la comunitat en la qual es resideixi. A l'hora d'analitzar les dades per comunitats autònomes, la Federació recorda que la població espanyola ha disminuït en el conjunt del país però, per comunitats, ha augmentat en dues (Balears i Canàries), s'ha mantingut en dues més (Andalusia i Múrcia) i ha disminuït a la resta i explica que la disminució de la població comporta un augment del pressupost per càpita. A més, destaca que les sis comunitats en les quals s'ha reduït el pressupost sanitari són les més poblades i aglutinen el 60 per cent de la població.

En el càlcul del pressupost sanitari la FADSP ha inclòs, a més de l'aportació de cada comunitat, la que realitza el Ministeri de Sanitat, que l'ha reduït el 0,4 aquest any, i la d'algunes diputacions provincials i ajuntaments, i explica que alguns dels augments pressupostaris es destinaran a pagar deutes, de manera que tindran escassa repercussió sobre l'assistència sanitària. Després d'aquests càlculs, conclou que el 2014 es produirà un "lleuger increment" en la mitjana dels pressupostos per càpita.