El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el líder del PSC, Pere Navarro, van acordar ahir llançar una campanya a favor de la reforma federal de la Constitució que millori la relació Catalunya-Espanya, problema del qual demanen que el Congrés "no doni l'esquena" i creï una subcomissió per "renovar el model territorial". Així ho van anunciar els dos líders socialistes després de reunir les seves cúpules a la seu central del PSC a Barcelona, on van presentar un document amb nou punts, un acord que dóna contingut al pacte de Granada a favor de reformar la Carta Magna.

"Creiem que cal obrir un diàleg, perquè no pot ser aquest entestament dels dos governs (català i central) de no dialogar, un conduint a Catalunya a un carreró sense sortida i l'altre dient que no passa res. I, al mateix temps, volem obrir un diàleg per reformar la nostra Constitució", va explicar Rubalcaba en roda de premsa al costat de Navarro. El dirigent, que va insistir que el president Artur Mas li va prometre en la seva reunió a Barcelona que "no faria res il·legal" i que "el crec", va opinar que per "resoldre aquestes tensions entre Catalunya i la resta d'Espanya cal revisar les normes de convivència, pactar-les i finalment votar-les". "És important obrir un diàleg al Congrés, que no doni l'esquena al que està passant a Catalunya. No pot convertir-se en una cambra que digui "no", "no" i "no" sistemàticament a aquest problema", va subratllar Rubalcaba. Davant una situació que "no ha fet més que empitjorar", la proposta socialista és "el sensat, raonable i el que marca el sentit comú, i la defensarem aferrissadament", va dir.

La proposta

Navarro, de la seva banda, va celebrar que "avui comenci a caminar l'alternativa al xoc entre separadors i separatistes" i va voler "reconèixer la labor de Rubalcaba, un polític molt conscient que el socialisme havia de donar respostes clares a aquest problema". "Avui és un mal dia per a aquells que no volen l'acord i per a qui pensava que els socialistes no seríem capaços de posar-nos d'acord. I és un bon dia per a qui des de Catalunya i Espanya pensem que hi ha un camí de diàleg i acord per crear un altre model de societat", va ressaltar Navarro.

La reunió d'ahir suposa així, segons el document acordat, la "constitució" d'un Comitè de Coordinació Política PSOE-PSC, per "reafirmar l'impuls d'un procés de reforma federal capaç tant de resoldre les carències i disfuncions de l'Estat de les Autonomies, com un raonable encaix de les aspiracions nacionals de Catalunya en un projecte espanyol comú".