El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, ha respost a la carta enviada pel president de la Generalitat, Artur Mas, reiterant que la situació de Catalunya i la consulta pertanyen al "debat nacional", segons va dir ahir el portaveu comunitari Olivier Bailly. "El president (Barroso) li ha reiterat que no és el paper de la CE donar opinions sobre els esdeveniments polítics que estan esdevenint-se. L'organització d'un referèndum és un assumpte que pertany al debat nacional espanyol", va explicar Bailly.

Barroso va respondre dimarts a la nit a la missiva que li va enviar el president de Catalunya i que va rebre el seu gabinet el passat 3 de gener. "En una resposta breu, Barroso ha donat les gràcies a Mas per la seva carta explicant la situació a Catalunya", va dir Bailly, que va apuntar que la CE "seguirà sens dubte al corrent de la situació els pròxims mesos". "Però com hem explicat moltes vegades, tant políticament com jurídicament, l'assumpte pertany a les autoritats espanyoles. El debat ha de tenir lloc aquí", va insistir. "No entrarem en el debat de la legalitat o no del referèndum perquè les regles que la dirimeixen són les espanyoles. No hi ha res en els tractats europeus que ens qualifiqui per expressar una anàlisi o opinió sobre això", va afegir.

Bailly va demanar que de la mateixa manera que la Comissió Europea "respecta el debat" que està tenint lloc a Catalunya, "els altres respectin que el nostre paper no és comentar sobre aquest assumpte". El portaveu comunitari va indicar en fins a tres ocasions en la roda de premsa diària de la institució que aquests arguments ja havien estat expressats per la Comissió Europea "en incomptables ocasions" els últims mesos.

Les reaccions

El Govern català va valorar la rapidesa amb què el president de la Comissió Europea havia respost la carta que li havia enviat el president de la Generalitat i ho va veure com una demostració que el procés català era important també per a Europa. L'Executiu català no va voler replicar directament el contingut de la carta de Barroso i es va limitar a recordar que ja coneixia quina era la posició oficial de la CE i va a subratllar que el procés català no tenia precedents a la UE. A més, fonts del Govern van recordar que l'objectiu de la carta era informar de la "transcendència de l'acord" sobre la data i la pregunta de la consulta.

Fonts de l'Executiu català van assegurar que no es plantejaven fer una replica a la carta del president Barroso i van recordar que Mas havia enviat la carta al president de la CE amb l'objectiu d'explicar-li l'acord sobre la concreció de la consulta i no amb l'ànim d'obtenir resposta. En referència a si una Catalunya independent formaria part de la UE, aquestes mateixes fonts insisteixen que no hi ha precedents d'un cas com el català i que, per tant, tampoc hi ha preceptes legals directes que emanin dels Tractats de la UE.

Per la seva banda, el diputat d'ERC i vicesecretari general de política internacional, Jordi Solé, va replicar a Barroso, que el procés català no era un assumpte intern perquè "la democràcia és un principi fonamental de la UE i la UE ha de defensar els drets de tots els seus ciutadans". A través d'un comunicat, els republicans també van retreure a Barroso les seves "afirmacions categòriques" sobre si una eventual Catalunya independent continuaria formant part de la UE i Solé es va mostrar convençut que es trobarien "solucions transitòries i realistes". "És absurd insinuar que ens haurem de posar a la cua, al costat d'estats com Turquia o Moldàvia", va afegir.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, en canvi, va definir "d'encertada i correcta" la resposta del president de la Comissió Europea.