Obama hauria demanat emmagatzemar residus químics sirians a Tarragona

El Periodico xifra en 15 tones de gas mostassa i sarín els proposats pels EUA. El govern espanyol ja hauria rebutjat la proposta

09.01.2014 | 13:22
Imatge del port de Tarragona
Imatge del port de Tarragona

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, poder emmagatzemar residus químics provinents de les armes químiques sirianes al Port de Tarragona, segons publica aquest dijous 'El Periodico'. En total, unes 15 tones de gas sarín i gas mostassa, entre d'altres. Aquests residus són prèviament tractats per un vaixell especialitzat en alta mar mitjançant l'hidròlisi desplegable per neutralitzar els components químics i posteriorment traslladats a una altra embarcació que els descarregaria al port. Segons fonts diplomàtiques citades pel rotatiu, els residus no suposarien cap perill perquè haurien estat prèviament incinerats.

Aquesta petició ja hauria estat rebutjada per l'executiu espanyol, tot i que no es descarta que torni a sortir en la reunió que els dos mandataris han de mantenir dilluns que ve a la Casa Blanca. Segons 'El Periodico', el govern dels Estats Units ha plantejat a l'executiu espanyol que si no és el port de Tarragona el que aculli els residus sigui el de Rota, a Cadis. Obama també ha fet aquesta demanda a França i Itàlia.

El procés de desmantellament de l'arsenal d'armament químic es va iniciar dimarts després d'un acord de l'ONU amb el vistiplau de Rússia i els Estats Units Un vaixell comercial danès va salpar des del port de Latakia, a Síria, escortat per tres fragates militars, amb destí desconegut.

Enllaços recomanats: Premis cinema