El cap del Govern, Mariano Rajoy, va advertir ahir del "ridícul" del president de la Generalitat , Artur Mas, per la seva campanya internacional a favor d'un referèndum, va assegurar que no s'hi reuniria de forma secreta i va qualificar d'"error terrible" plantejar ara una reforma constitucional. Rajoy es va referir a la situació a Catalunya en la seva intervenció davant el Comitè Executiu Nacional del PP, i va garantir als seus membres, segons fonts assistents a la reunió, que aquesta batalla internacional la tenia perduda. En conferència de premsa posterior a la reunió, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va explicar que el cap de l'Executiu havia reiterat que la consulta que pretenia celebrar el president de la Generalitat el pròxim 9 de novembre no es podia dur a terme perquè era contrària a la Constitució i, per tant, ell no la podia autoritzar.

Va afegir que la sobirania nacional no era una qüestió sobre la qual pogués disposar la Generalitat, ni el Govern de l'Estat, ni el Parlament, sinó que residia en el conjunt dels ciutadans i, per tant, mentre el poble espanyol no digués el contrari, el dret a decidir sobre una part del territori corresponia a tots. Davant l'actitud que estava tenint Artur Mas, Rajoy va considerar que els qui havien creat un problema no podien pretendre que se'ls premiés per això i li va reprotxar la campanya internacional que estava protagonitzant per intentar sumar suports a un referèndum a Catalunya. En aquest sentit, va assenyalar que les respostes que estava rebent el president de la Generalitat per part d'altres països i institucions eren les que corresponien al comportament que estava tenint. La presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, va prendre la paraula en la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP per exposar la seva visió del que estava passant a Catalunya i per considerar que Mas s'havia situat fora de la democràcia.

El reclam

A més, va demanar expressament a Rajoy que no tornés a reunir-se amb el president de la Generalitat de forma secreta i que aquestes possibles entrevistes es fessin "amb llum i taquígrafs". Una petició amb la qual Rajoy va dir estar d'acord, de manera que, en contra del desig expressat per Mas, no hi hauria més reunions entre tots dos sense que s'anunciessin prèviament.

Sense esmentar expressament les propostes del PSOE i PSC per reformar la Constitució, va dir que calia ser "molt prudents" davant els qui per resoldre problemes interns plantejaven "ocurrències" de canvis en el text constitucional sense explicar què era el que es pretenia canviar i per a què. A més, va reprotxar que es faci sense saber si existeix el consens que hi va haver en el seu moment per aprovar l'actual Constitució. Per tot això, va qualificar d'"error terrible" abordar ara una reforma constitucional. En la seva intervenció en la reunió, Sánchez Camacho va aprofitar també per agrair a Rajoy que estigui mantenint una posició de claredat i fermesa davant les aspiracions sobiranistes i que hagi abonat el dret dels catalans a seguir sent espanyols i europeus.

També va explicar que en la convenció que celebrarà els dies 24 i 25 de gener el PP català es centrarà a explicar la utilitat del vot a aquest partit a Catalunya.