El propietari d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado García, va sortir ahir en llibertat provisional sense fiança després de prestar declaració als jutjats de Reus com a imputat en el cas Innova, segons van confirmar fons del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutge li atribueix els presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i delicte societari per contractacions que el grup de serveis sanitaris Sagessa, integrat a Innova, hauria fet amb la seva empresa. Coslado García, que no té l'obligació de presentar-se periòdicament als jutjats, sí que haurà d'entregar el seu passaport per evitar que abandoni el territori estatal.

L'operació policial i declaració judicial posterior s'emmarquen dins la peça separada número 7 -amb actuacions sota secret- que investiga el jutge de Reus. L'empresari va ser detingut per la Guàrdia Civil aquest dijous a la seu d'Ambulàncies Baix Ebre, a Roquetes, en el marc de l'anomenada "operació Cirurgia". Agents policials van procedir també al registre de les oficines de l'empresa, d'on es van endur diversa informació i uns 18.000 euros en metàl·lic. Ja detingut, Coslado García va passar la nit a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, des d'on va ser traslladat ahir als jutjats de Reus. A banda de gestionar la societat de la seva propietat, proveïdora del servei de transport del Sistema d'Emergències Mèdiques del Departament de Salut, Coslado García és administrador del Consorci de Transport Sanitari de les Terres de l'Ebre i president de la Federació Nacional d'Empreses d'Ambulàncies estatal.

Més declaracions

L'expresident de l'ICS, Josep Prat, va tornar als jutjats de Reus per declarar, aquest cop, com a imputat en el cas de les ambulàncies de l'Ebre, peça separada secreta número 7 del cas Innova. Segons va confirmar a la sortida dels jutjats, el seu advocat, Xavier Melero, Prat estaria imputat per presumptes delictes de tràfic d'influències, falsedat de documents mercantils, i alteració de preus de concurs públic. El que va ser director general d'Innova va arribar als jutjats poc abans de les cinc de la tarda i va sortir després de dues hores, acompanyat pel seu lletrat, sense fer declaracions als mitjans de comunicació.

El jutjat número 3 de Reus investiga el pagament de 720.000 euros més IVA a l'exdirector general del Catsalut i expresident de Shirota, Carles Manté, com a assessor d'Innova, quan Josep Prat n'era el director general. Els dos exalts càrrecs de Salut estan imputats per delictes de malversació, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i contra la hisenda pública, i el jutge manté retirats els seus passaports.

Per la seva banda, la CUP va denunciar que la detenció del president d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado García, pels presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i un delicte societari, posava de manifest que la suposada corrupció de la sanitat pública s'estén a les Terres de l'Ebre. Els representants de la CUP de Reus -amb un regidor a l'oposició i que va ser la primera formació a portar les presumptes irregularitats de les empreses públiques Innova i Sagessa a la Fiscalia- van emetre un comunicat conjunt per denunciar l'avanç de la presumpta corrupció en la sanitat pública.

El comunicat acusava els consellers de Sagessa -empresa sanitària pública que controla la majoria de centres de les Terres de l'Ebre- de "maniobres de distracció" en anunciar un projecte d'una estructura pròpia en aquest territori per preservar el model lliure d'irregularitats. El responsable de la CUP a Tortosa, Xavi Rodrígez, va explicar que no els havia sorprès la detenció de Coslado, "ja feia temps que era un secret a crits que passaven coses estra?nyes, com trasllats a centres que no tocaven". A l'octubre de 2012, la CUP ja va demanar als consellers de Sagessa de les Terres de l'Ebre que "demanessin auditories de gestió, però només ho va fer un, la resta va dir que no calia", critica Rodríguez. La detenció de Coslado demostra, segons el parer de la CUP, que "la gestió público-privada no és transparent".