El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va assegurar ahir que el grup del PSC al Parlament votarà contràriament a portar la consulta al Congrés en el ple extraordinari de la setmana que ve, i que no es plantejava que hi hagués cap diputat que desobeís la directiva del partit. "L'abstenció no està en discussió. No se'm passa pel cap que després del pronunciament tan contundent del Consell Nacional algun diputat es plantegi votar diferent", va manifestar Lucena en declaracions a la Xarxa, i va afegir que el "soroll" que s'havia produït entorn d'aquest tema era "artificial".

El portaveu socialista va justificar el vot negatiu del PSC en el ple extraordinari de dijous que ve, 16 de gener, on està previst que els partits favorables a la consulta aprovin demanar al Congrés que es transfereixin les competències per realitzar consultes per la via 150.2 per convocar un eventual referèndum sobiranista. "Aquesta consulta s'ha de fer, però amb unes condicions: un acord entre governs per donar legitimitat al resultat i dins del marc de la legalitat. No és el cas, perquè el que pretenen és carregar-se de raons per legitimar moralment eventuals moviments unilaterals", va defensar. Lucena va fer també una crida als partits a "expressar en públic el que diuen en privat", va assegurar que CiU i ERC sabien que la consulta sobiranista no se celebraria aquest any, i els va instar que deixessin de "posar deures al PSC", cosa que li semblava que era l'"esport nacional" i, que, segons el seu parer, era "irritant".

Més reaccions

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va considerar "absurda" la posició del PSC sobre la proposició per portar la consulta al Congrés i va instar els socialistes catalans a reflexionar. "El PSC no pot estar al marge d'una petició de democràcia, no és una petició d'independència, sinó que és una petició de democràcia", va argumentar Homs en declaracions a Catalunya Ràdio, on va recordar que el mateix president José Montilla va encapçalar la manifestació amb el lema "Som una nació, ?nosal?tres decidim" després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. "Em sap molt greu que un partit de llarga tradició democràtica s'autoexclogui", va lamentar.

"Què faria el PSC si es votés una reforma de la Constitució? També estaria en contra perquè no hi ha una negociació prèvia?", va preguntar Homs, que va considerar "absurda" la postura dels socialistes catalans i va lamentar que "s'autoexcloguin" de la votació del 16 de gener al Parlament. Homs va recordar que el PSC sempre havia estat al costat del catalanisme defensant que "les qüestions es resolen votant" i va remarcar que això era precisament el que es debatria el proper dijous.

En preguntar-li sobre la possibilitat que l'Estat deixi de transferir recursos a Catalunya, Homs va remarcar que ja feia temps que el Govern espanyol "està ofegant" la Generalitat. "Ja ens deixen penjats en un munt de coses. Això no és d'ara, és d'uns anys enrere. O prenem consciència i ens espavilem per nosaltres mateixos, o ens ho van assecant tot", va avisar.

Ara bé, va descartar de nou, que el Govern espanyol suspengués l'autonomia perquè "no ho podrien explicar". "Com es pot inhabilitar un president que demanar poder votar? Quina carta de presentació tindria en termes d'homologació democràtica?", va dir.