El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el Departament d'Interior a indemnitzar amb 110.475 euros la família de Josep Maria Isanta, assassinat durant les festes de la Patum el 2005, per entendre que els errors del dispositiu policial van afavorir el crim.

En la seva sentència, el TSJC estima el recurs presentat per la família de la víctima contra la decisió del Departament d'Interior de denegar-los els 110.475 euros que van reclamar d'indemnització per les carències del dispositiu policial desplegat la nit del crim.

Josep Maria Isanta va morir assassinat per una quinzena de joves que el van acorralar en un concert alternatiu de les festes de la Patum, a Berga, la nit del 27 de maig de 2005, en un crim que sempre va estar embolicat de polèmica per la insuficient vigilància policial, denunciada per l'entorn de la víctima i testimonis del crim.

El TSJC ha conclòs ara que la nit en què va ocórrer el crim hi va haver un "anormal i negligent" funcionament de les forces de seguretat a Berga, atès que el dispositiu policial planificat va ser "insuficient" per als actes que se celebraven i, a més, es va retirar una patrulla estàtica situada al passeig on se celebrava el concert, cosa que va deixar la zona "desprotegida totalment".

A més, la sala contenciosa administrativa del TSJC creu que també va existir una "deficient gestió" de les trucades als serveis d'emergències, cosa que, al seu parer, "va impedir un coneixement i actuació ràpida dels serveis policials a la zona una vegada ja manifestats els disturbis".

Per al tribunal, en aquest cas hi va haver "una sinergia negativa" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que en aquella època dirigia la consellera socialista Montserrat Tura, "per una sèrie d'actuacions o omissions anòmales, incorrectes o defectuoses" del servei públic policial.

El TSJC retreu a Interior que el dispositiu desplegat la nit del crim -amb nou mossos a peu de carrer i dos en comissaria- "es va aprovar sense tenir en compte la celebració d'un esdeveniment tan rellevant com el concert promogut per associacions i grups juvenils de Berga", malgrat existir xiringuitos de venda de begudes alcohòliques "destinats, no ho oblidem, a la gent jove del lloc i en divendres".

Segons l'opinió del tribunal, no hi ha dubte que la "zona era d'especial conflictivitat", cosa que no va impedir que Interior retirés el punt estàtic d'agents que la nit abans del concert vigilava la zona, sense adoptar cap "contramesura de reforç" com hauria estat enviar agents de paisà.

D'aquesta forma, afegeix la sentència, els assistents al concert van veure que ja no hi era el punt estàtic d'agents del dia anterior, amb la qual cosa "la sensació de desprotecció va augmentar ostensiblement, unit al fet que els agressors -que es movien en grup d'un lloc a un altre- es van veure enfortits en no haver d'esquivar els agents".

"Les mesures adoptades no van valorar o van infravalorar el concert", prossegueix el TSJC, que lamenta la "falta de meticulositat en la concreció del dispositiu" i critica que els agents de paisà dels Mossos no apareguessin "fins una vegada transcorreguts els fets i per procedir a la detenció dels autors".

La sala raona que la mort ?d'Isanta "no va ser un fet aïllat", sinó que ha d'emmarcar-se en "un cúmul de desordres i disturbis que haurien d'haver estat detectats si hi hagués hagut un dispositiu ?visible, pròxim i suficient".