en imatgesMas durant el seu discurs.Montserrat Carulla llegint el pròleg "Érem. Som. Serem".La palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler també van participar en l'espectacle.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir en l'obertura dels actes commemoratius del Tricentenari de la Guerra de Successió que va acabar amb la caiguda de Barcelona el 1714 que Catalunya ha de recordar la seva història per "obrir nous horitzons" i "recuperar les seves llibertats". També es va referir a l'europeisme i va definir Catalunya com "un poble que se sent profundament europeu" i que "vol ser conegut i reconegut".

En la cerimònia inaugural dels actes commemoratius del Tricentenari, celebrada a La Seu Vella de Lleida, el president va dir que els catalans tenen "el dret" "i la plena necessitat" de commemorar les dates rellevants de la història. "Mirar pel retrovisor", repassar la història i recuperar-ne les "fortaleses" per "mirar endavant, pensant en el futur col·lectiu".

Mas va assegurar que els catalans de 1714 i els de 2014 defensen "exactament el mateix". Encara que, per "mètodes diferents", uns i altres lluiten per "la voluntat de governar-se a si mateixos".

Els "herois" de 1714 ho van fer amb els fusells i les baionetes com a armes i els catalans d'avui ho fan amb "els vots, la democràcia i la mobilització de la població", una arma "molt poderosa de les societats democràtiques", va afirmar.

El president va afirmar que Catalunya, "conscient de la història, fidel a les arrels i orgullosa de la identitat, és perfectament capaç d'obrir horitzons i, amb la força de la mobilització i la força determinant i decisiva dels vots, recuperar plenament aquelles llibertats que tantes vegades li han intentat arrabassar".

Durant el seu discurs -després del de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i del de l'actriu Montserrat Carulla-, Mas va assegurar que, 300 anys després que Catalunya caigués davant l'exèrcit borbònic, els catalans defensen "la dignitat d'un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos".

Va reiterar el perfil europeista de Catalunya i va assegurar que ara el país vol ser "conegut i reconegut".

El president de la Generalitat va afirmar que, com "tota nació", Catalunya té "dret a commemorar" i "plena necessitat" de fer-ho per "mirar endavant". "Quan hem de fer ruta, hem de mirar endavant però sense oblidar que amb el retrovisor hem de saber què ha passat enrere, una mirada al passat per mirar les fortaleses del passat i per construir el futur", va afegir el president.

Una de les fortaleses històriques de Catalunya, va detallar, és haver creat un país modern, també econòmicament i en recerca, però amb la capacitat d'haver integrat "milions de persones".

En aquest sentit va destacar que la població de Catalunya s'ha triplicat l'últim segle i que aquest creixement ha estat majoritàriament gràcies a l'arribada de persones de la resta d'Espanya i de l'estranger.

"El país del present té un 70 per cent de la població que o ha nascut fora o té pare i mare nascuts fora i és el mateix país en què, paradoxalment a ulls d'alguns, un 70 per cent de la seva gent demana el dret a decidir el nostre futur col·lectiu", va ressaltar.

"El 2014 serà un any per recordar història, persones i arrels, i tenim dret a fer-ho i necessitat de fer-ho, però sobretot serà un any per decidir futur i obrir horitzons", va afirmar el president català.