L'ANC ha desplegat aquest cap de setmana més de 700 parades i 3.000 apoderats arreu de Catalunya en la campanya 'Signa un Vot per la Independència', una recollida massiva de firmes de ciutadans -amb nom, adreça i DNI- a favor del dret a decidir. Es tracta de demanar al Parlament que convoqui un referèndum d'independència i que, en cas que no sigui possible per la prohibició de l'Estat, es declari la independència de forma unilateral d'acord al dret internacional. L'ANC ha qualificat d'"èxit" la campanya, ja que s'han "superat totes les expectatives" i ha calgut en algunes parades -com al barri de Gràcia- reposar el material perquè s'han quedat sense butlletes davant l'elevat nombre de peticions.

Està previst que la setmana que ve hi haurà xifres sobre el nombre d'instàncies que s'han recollit en les prop de 700 parades. La parada de l'ANC a la plaça de Sants -entre Joan Güell i el carrer de Sants- també ha estat molt concorreguda durant tot el dissabte i especialment a partir del migdia de diumenge. Nombrosos ciutadans de totes les edats s'han apropat a la paradeta per interessar-se per la iniciativa i molts han posat la seva firma a favor de la independència. Altres han deixat algun renec però la cosa no ha anat a més. "Està anant força bé, estem contents de la resposta de la gent tot i que no s'havia fet gaire publicitat", ha assenyalat un dels membres de l'ANC de Sants, que en els propers caps de setmana muntaran una paradeta en diferents punts del barri perquè tothom qui vulgui pugui signar.

Un "pla B" a la consulta

La recollida massiva per signar un vot per la independència és un dels cinc projectes més destacats que té previstos l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquest 2014. Per la coordinadora de la iniciativa, Rosa Alentorn, "és un pla B en cas que la consulta no es pugui realitzar". "Aquesta campanya es basa en el dret jurídic de dret de petició, un dret fonamental que està recollit a la Constitució espanyola" i s'ha fet en "format d'instància".

El document reclama als polítics que "facin el que puguin, que exhaureixin totes les vies per celebrar la consulta", explica Alentorn. I, "en cas que no pugui ser", reclama que "es consideri cada instància com si fos un vot per declarar la independència".

La recollida de signatures va començar fa mesos com una prova pilot "a petita escala", per veure els procediments que calia seguir per tal que tinguessin validesa i per "crear una xarxa de persones acreditades i formades per validar les dades dels signants", ara hi ha 3.000 apoderats per tot el Principat. La recollida se seguirà fent els pròxims caps de setmana i, segons Rosa Alentorn, s'estendrà a l'estranger.

A més, l'Assamblea Nacional Catalana (ANC) preveu fer "una segona recollida massiva de signatures a la primavera". La campanya, en principi, s'acabarà el 31 de gener i vol ser "un recolzament pels polítics a l'hora de prendre decisions".