La Fiscalia ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imputi el diputat de CDC Oriol Pujol i la seva dona per un delicte de suborn, en entendre que va sol·licitar 30.000 euros a un dels empresaris implicats en la trama de les ITV a canvi de votar a favor dels seus interessos.

Segons ha informat el ministeri públic, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado ha remès un escrit a la sala penal del TSJC en què demana la imputació per suborn del diputat de CDC, que ja estava imputat per un delicte de tràfic d'influències acusat d'intentar arreglar el mapa d'adjudicacions d'ITV a Catalunya.

En relació amb aquests fets, descoberts arran de la investigació del cas de les ITV, la Fiscalia ha demanat també la imputació de la dona del diputat, Anna Vidal, i dels empresaris Ricard Piugnou i Sergi Alsina, tots ells per un delicte de suborn.

Aquesta nova línia d'investigació oberta per la Fiscalia, que demana que s'obri una peça separada del cas ITV, es desprèn d'una informació descoberta al llarg de la instrucció que apuntaria que Oriol Pujol hauria demanat 30.000 euros a l'empresari de les ITV imputat Ricard Puignou a canvi de votar a favor dels seus interessos a la Llei de Seguretat Industrial, que el Parlament va aprovar al juliol de 2008.

La nova imputació per suborn plantejada per la Fiscalia es desprèn dels últims informes elaborats per l'Agència Tributària sobre la trama de les ITV, que contenen una anàlisi dels correus electrònics que es van intercanviar els empresaris i polítics imputats en el cas, que investiga el magistrat del TSJC Enric Anglada.

L'esmentat informe al·ludeix a un correu electrònic en el qual Alsina hauria proposat a Puignou el pagament de 30.000 euros per influir presumptament en Oriol Pujol i CiU de manera que presentessin esmenes, a favor dels seus interessos, al projecte de Llei de Seguretat Industrial que plantejava el tripartit.

En un dels correus analitzats, un dels empresaris involucrats en la trama es va referir a una reunió entre Puignou i Oriol Pujol amb l'expressió: "Faran campanya mediàtica i, tot i que no manen, demanen 30.000 euros", del qual l'Agència Tributària infereix que la quantitat esmentada correspondria a honoraris per les gestions realitzades per influir en la tramitació de la Llei de Seguretat Industrial.

Els últims informes de l'Agència Tributària sobre el cas també conclouen que els empresaris de la trama de les ITV tenien la intenció de crear un "entramat societari que dificulti el coneixement de la identitat dels seus verdaders partícips", entre ells el diputat Oriol Pujol.

Hisenda incorpora en els seus informes un apartat amb documents confiscats que apunten que Oriol Pujol seria també "propietari o beneficiari de, com a mínim, una de les societats que figuren a nom del seu cònjuge, Anna Vidal Maragall", Serveis i Participació nova D.S.L.

La dona del diputat de CDC ja va declarar com a testimoni el mes de maig passat davant del jutge de les ITV, al qual va admetre que va cobrar una factura de 200.000 euros de l'empresa de l'imputat Sergi Alsina, per un informe d'assessorament en el procés de reconversió industrial de la firma Sharp.

L'Agència Tributària esmenta una altra societat d'Anna Vidal, Avima Projectes S.L., l'únic client de la qual des de la seva constitució eren empreses administrades per ella mateixa o per Sergi Alsina i la facturació de la qual es va incrementar el 2011 un 1.291,53% respecte a l'any anterior.

El magistrat que porta el cas de les ITV haurà de decidir ara si obre una peça separada per indagar en el delicte de suborn que la Fiscalia atribueix a Oriol Pujol o si opta per mantenir aquesta nova línia d'investigació dins de la causa principal, han informat fonts judicials.

Pujol, que arran de la seva imputació va delegar les seves funcions com a secretari general de CDC, ja va declarar davant del jutge del TSJC el mes d'abril passat acusat d'un delicte de tràfic d'influències, i haurà de fer-ho de nou si prospera la petició de la Fiscalia perquè se li imputi també un delicte de suborn.