CiU, ERC i ICV es proposen que la part del seu programa de les eleccions europees dedicada a la consulta sobiranista o a l'horitzó nacional de Catalunya sigui comuna.

Encara que ICV i les CUP ja hagin descartat una candidatura conjunta a les europees per part dels partits que van acordar la pregunta i la data de la consulta sobiranista a Catalunya, CiU, ERC i ICV estan d'acord a compartir aquesta part del seu programa com a fórmula per afavorir la unitat en aquest assumpte a l'Eurocambra.

En nom de CiU, el president del Consell Nacional d'Unió Democràtica i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, es va mostrar ahir "ferm partidari" que tots els partits que han pactat la pregunta del 9 de novembre comparteixin la part del programa electoral referida "a la qüestió nacional, la consulta o bé els drets lingüístics", per tal "que hi hagi unitat d'acció en les institucions europees".

Preguntat per si l'eurodiputat Salvador Sedó, d'UDC, pot ser un impediment per consensuar una candidatura amb ERC a les europees, Espadaler va assegurar: "A mi em semblaria un mal camí pretendre una candidatura cívica i començar vetant una persona en concret", si bé va deixar clar a continuació que no li constava que hi hagués un "veto" per part de ningú a Sedó.

De la seva banda, el vicesecretari general d'ERC i portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, va destacar que acordar una mateixa referència a l'"horitzó nacional" en el programa de les europees beneficiaria el procés sobiranista a l'Eurocambra.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va opinar que compartir candidatura amb CiU a les europees seria "una estafa" als seus electors atès que les dues formacions defensen posicions contraposades en allò social. No obstant això, va avalar que hi hagi un "text comú" referent als objectius d'autogovern, encara que va precisar que no s'ha començat a parlar sobre aquest tema.

Missatges al PSC

Des de les tres formacions també es van projectar missatges dirigits al PSC i al seu líder, Pere Navarro. En aquest sentit, Espadaler li va demanar que dijous doni el seu suport al Parlament per tal que es faci efectiva la petició al Congrés de traspassar a Catalunya les competències per celebrar referèndums.

Amorós, per la seva banda, va fer una crida al PSC a "sumar-se a la majoria demòcrata" perquè, segons va apuntar, "el PSC és un partit de llarga trajectòria democràtica". El ple de dijous demostrarà, per Amorós, que és "mentida" que no hi hagi una fórmula legal per votar en una consulta el futur polític de Catalunya. "Que el PSC se sumi a la majoria demòcrata, perquè els catalans puguin votar democràticament i decidir el seu futur amb llibertat", va subratllar el dirigent republicà. "Ningú pot dir que la votació implica estar a favor de la independència, sinó que els catalans decideixin el seu futur. Demanem que tothom reflexioni i que se sumin als demòcrates perquè els catalans puguin votar", va afegir.

El dirigent republicà, a més, va considerar "normal" que els catalans commemorin els actes del Tricentenari, ja que es recorda que els actes rememoren que el país va "perdre una sèrie de llibertats". "Hi haurien de ser tots els partits demòcrates, com haurien de ser al Parlament demanant una via legal per votar", va assegurar.

Paral·lelament, Dolors Camats va demanar la implicació dels polítics que"han fet esforços a l'entorn de la consulta" de cara al debat de dijous. Un missatge concret que va llençar ahir directament a Navarro, a qui va reclamar la seva col·laboració "no per demanar als seus diputats que votin que no" sinó per convèncer PSOE i PP.

Camats també va aprofitar per comentar la seva sospita que CiU vulgui ocultar amb el debat de la consulta l'aprovació dels pressupostos. Per això, va avisar als nacionalistes i ERC que "no s'hi val" fer aquest segon debat a "corre-cuita".