El Govern ha acordat aquest dimarts la creació de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, així com la regulació de la seva composició, de les seves funcions i del règim jurídic de funcionament d'aquest òrgan. Adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), estarà integrat per vuit ajuntaments -Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta-, vint entitats i organitzacions dels sectors socials implicats -agrari, pesquer, rural, cultural, recreatiu, científic i ambiental-, i dotze representants de la Generalitat i altres administracions públiques.

La Junta Rectora exercirà les funcions de participació, consulta i tutela de la gestió i, així mateix, vetllarà pel compliment de la normativa reguladora del Parc Natural, i proposarà normes i actuacions per a una eficaç defensa dels valors ecològics i per al desenvolupament sostenible en l'àmbit del Parc Natural.

Entre les funcions específiques que ha de desenvolupar la Junta destaquen establir les disposicions reguladores del Parc Natural, proposar el programa d'actuació i la memòria anual de gestió, el pressupost anual d'acord amb les prioritats d'inversions en infraestructures i serveis dins l'àmbit del Parc Natural. També coordinar les actuacions de les administracions representades que puguin afectar l'espai protegit, i fer-ne el seguiment, així com proposar i promoure mesures i actuacions per a la millor protecció del Parc Natural i afavorir les activitats tradicionals, agrícoles, ramaderes i forestals.

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter es va crear per la llei 15/2010, de 21 de maig de 2010, amb l'objectiu principal d'unificar la normativa de protecció dels tres espais que conformen el Parc Natural (Massís del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter).