La Fiscalia demana imputar per suborn Oriol Pujol pel cas ITV

Anticorrupció creu que el diputat de CDC hauria exigit 30.000 euros a canvi que el seu grup votés a favor dels interessos de la trama

14.01.2014 | 07:24
El diputat de CDC, Oriol Pujol.
El diputat de CDC, Oriol Pujol.

La Fiscalia Anticorrupció investiga si el diputat de CDC Oriol Pujol va poder cobrar comissions d'empresaris de les ITV a través d'una empresa que administra la seva dona, Anna Vidal, a canvi d'influir en la tramitació d'una llei favorable als seus interessos.

El fiscal Fernando Maldonado va demanar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imputi per un delicte de suborn el diputat Oriol Pujol -que ja ho està per tràfic d'influències-, la seva dona i els empresaris del cas ITV Ricard Puignou i Sergi Alsina. Segons fonts judicials, la decisió del fiscal es basa en els últims informes de l'Agència Tributària, que relacionen una factura de 46.400 euros que la dona d'Oriol Pujol va cobrar el 2008 de l'empresa de Sergi Alsina a través de la societat Serveis i Participació Nova, participada per ella en un 100%.

En la seva nova línia d'investigació, el fiscal intenta descobrir si Oriol Pujol hauria cobrat o sol·licitat cobrar 30.000 euros de l'empresari Ricard Puignou a canvi que el grup parlamentari de CDC votés a favor dels seus interessos empresarials en el projecte de llei de Seguretat Industrial plantejat pel tripartit. Segons manté l'Agència Tributària al seu informe, l'empresari Ricard Puignou va contractar Sergi Alsina per "intentar influir en la tramitació parlamentària" de la Llei de Seguretat Industrial, "canalitzant-se l'esmentada influència suposadament a través d'Oriol Pujol Ferrussola". Hisenda arriba a aquesta conclusió arran de l'anàlisi de diversos correus electrònics, entre ells un d'Enric Marugán -empresari involucrat en la trama de les ITV- que resumeix en un d'ells una entrevista entre Oriol Pujol i Ricard Puignou. "Presentaran esmenes a la Llei de Seguretat Industrial, exigint que s'apliqui a 90 dies la nova quota de mercat. (...) Faran campanya mediàtica i malgrat que no manen demanen 30.000 ?!! L'home que entén i mana és Puigcercós i amb ell Vendrell, opina (...)", segons el missatge d'Enric Marugán analitzat per Hisenda.

Més missatges

L'informe destaca que, pocs dies abans d'aquest correu, Sergi Alsina havia enviat un correu electrònic a Ricard Puignou "proposant-li un esquema de col·laboració en el qual li sol·licitava també pel treball inicial en primera fase 30.000 euros". L'Agència Tributària ressenya un altre correu de maig de 2008, en què Puignou explica als seus socis: "Adjunto esmenes presentades. CiU ha recollit el nostre missatge 35% quota de mercat i 6 mesos de termini, no ho ha fet ERC ni tripartit, només han introduït una quota màxima del 50%". Dos dies després d'aquest correu, Sergi Alsina va emetre una factura a Puignou per valor de 30.000 euros, honoraris que segons Hisenda podrien correspondre "a les gestions realitzades amb vista a intentar influir en la tramitació de la Llei de Seguretat Industrial".

Hisenda considera "d'especial rellevància" un arxiu que Ricard Puignou guardava en el seu ordinador sota el nom "ITV fee op" i que contenia un correu electrònic de 18 de juny enviat per Sergi Alsina amb l'assumpte "ITV", segons l'informe, que recorda que l'empresari utilitza en diversos documents aquests inicials per referir-se a Oriol Pujol. L'escrit d'Hisenda revela, també d'acord amb correus, altres gestions que la trama d'empresaris d'ITV hauria efectuat amb els grups del tripartit (PSC, ERC i ICV-EA) per influir en la Llei de Seguretat, encara que no consta que donessin fruits. L'informe destaca a més, d'acord amb l'anàlisi de correus confiscats, que les comissions pagades per l'empresari a Alsina per influir en l'aprovació de la llei "es realitza amb càrrec a fons suïssos, que posteriorment són traslladats a Luxemburg i finalment són pagats a Espanya".

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema