La comissió executiva del PSC va reafirmar ahir "majoritàriament" el seu rebuig a demanar al Congrés el traspàs de competències a la Generalitat per convocar referèndums i va descartar donar llibertat de vot als seus diputats en aquesta qüestió. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va explicar que la decisió d'oposar-se, dijous que ve dia 16, al Parlament a la proposta demanar el traspàs de la competència per convocar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució, havia estat acceptada "esportivament" pels membres dels corrents crítics. Lucena va explicar que "no li passa pel cap" que es produeixi una indisciplina de vot per part dels diputats crítics, després que diversos membres d'aquests sectors demanessin a la direcció "reconsiderar" la posició del partit davant la votació al Parlament.

La Cambra catalana celebrarà el pròxim dia 16 de gener un ple extraordinari en què està previst que CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP aprovin la petició del Parlament al Congrés per a la transferència a la Generalitat de les competències per realitzar referèndums, amb els vots en contra previstos del PSC, PPC i Ciutadans. Però des dels sectors crítics del PSC han sorgit diverses veus proposant que la formació s'abstingui en la votació i es desmarqui de PPC i Ciutadans, evidenciat així una postura pròpia i diferenciada d'aquests dos partits.

"Hi ha hagut intervencions de diferents colors -va explicar Lucena-. Però he detectat, en les persones que proposaven un vot diferent de la posició del PSC, que han acceptat esportivament que és impossible que executiva revoqui una posició tan contundent, que va expressar i va aprovar el Consell Nacional del partit". El dirigent va reconèixer que "és veritat que hi ha hagut discussió, però també el reconeixement unànime de la primacia política del Consell Nacional", de manera que va assegurar que "no li passa pel cap que algú voti diferent d'aquest mandat" i els diputats crítics "seguiran amb naturalitat les directrius".

Decisions disciplinàries

"I com que no em passa pel cap, sóc incapaç de fer hipòtesis sobre quines conseqüències suposaria", va apuntar en referència a la possibilitat que el partit prengués decisions disciplinàries en cas que es produís una ruptura de vot. "No em fa la impressió, pel to ni pel que he pogut parlar, que hi hagi un perill elevat que es produeixi un vot diferent. I com que penso que no passarà res, no estem en aquest escenari", va dir. Tampoc no es va plantejar donar llibertat de vot als diputats socialistes: "El futur polític de Catalunya no és un tema de consciència, sinó de projecte pur del partit. Cap partit no es pot permetre el luxe de no tenir plantejada la seva posició de manera unitària".

Per al portaveu parlamentari, si aquest debat "s'enfoca tant en el PSC és per ocultar la incapacitat d'explicar, per part del president català, Artur Mas, què farà després del "no" sonor que rebrà per part del Congrés, perquè suposo que estan pensant en mesures de caràcter extrem i unilateral. I intenten començar a buscar culpables a aquesta negativa". D'altra banda, Lucena va assegurar que el PSC "planteja la possibilitat d'impulsar alguna iniciativa paral·lela a la proposició de llei d'aquest dijous", encara que aquest text alternatiu requeriria "imaginació suficient per vèncer les barreres que s'han erigit, quan s'ha plantejat amb tan poc esperit democràtic una proposició de lectura única, que impedeix esmenar el text".

Per la seva banda, els crítics del PSC no tanquen la porta a l'abstenció en el debat sobre la consulta. A la sortida de la reunió de l'executiva socialista, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena van afirmar que continuarien defensant l'abstenció fins al darrer moment. Després d'una executiva "intensa", tots dos van avançar que la negociació seguirà avui en la reunió del grup parlamentari. Ros va destacar que, malgrat existir una decisió ferma del Consell Nacional, les converses internes podrien acabar canviant el "no" per l'abstenció o, almenys, el grup podria donar llibertat de vot als diputats.