Els Mossos d'Esquadra han detingut les darreres setmanes sis persones per la seva presumpta implicació en el robatori d'obres d'art i antiguitats de l'interior de domicilis de la Cerdanya i en la posterior receptació dels objectes sostrets. Els mossos van obrir una investigació el juny passat en tenir coneixement d'un seguit de robatoris en segones residències d'aquesta comarca que ha permès la detenció d'un home com a presumpte autor de tretze robatoris amb força, i cinc persones més com a presumptes autores d'un delicte de receptació. La policia ha pogut recuperar prop de 340 objectes, entre els quals destaquen possibles obres d'artistes reconeguts.

Els mossos han explicat que tots els robatoris van tenir lloc en dos períodes diferents i amb un mateix modus operandi. Així, entre el 16 i el 18 de juny es van produir cinc robatoris en cases situades als municipis d'Estoll, Alp i Das i, posteriorment, durant el mes d'octubre, van tenir lloc vuit robatoris amb força en segones residències d'Escardacs, Mosoll, Vilar d'Urtx i Queixans.

En tots els assalts, els lladres van forçar les finestres o els panys de les portes per tal d'accedir a l'interior dels domicilis. Un cop dins, principalment sostreien obres d'art i antiguitats. Fins i tot, en alguns casos, i per tal de facilitar el seu transport, desmuntaven les làmines i deixaven els marcs al mateix lloc del robatori.

Arran dels robatoris els mossos van obrir una investigació que, en primer terme, va permetre la detenció el 29 d'octubre passat d'un veí de Balaguer, de 37 anys i nacionalitat iraquiana, com a presumpte autor material dels tretze robatoris amb força. Posteriorment, entre finals d'octubre i novembre, la policia va detenir cinc persones més com a presumptes autores d'un delicte de receptació, Aquests cinc detinguts són quatre homes i una dona, d'entre 20 i 68 d'edat, veïns de Tàrrega, Anglesola i Puigcerdà, i de nacionalitat marroquina i espanyola.

Durant el mes de novembre els mossos van registrar quatre domicilis i un comerç de Puigcerdà i un bar d'Alp, escorcolls en què van intervenir prop de 340 objectes, entre els quals es troben quadres, litografies, talles de fusta i altres antiguitats. D'entre els objectes intervinguts destaquen obres de Xuclà, que ja han estat retornades al seu legítim propietari, Picasso i Sorolla. Actualment s'estan fent comprovacions amb les obres d'aquests darrers dos artistes per tal de verificar la seva autenticitat i valoració, segons han explicat des dels mossos. La policia també ha recuperat i retornat als seus legítims propietaris, altres objectes que constaven com a sostrets en cinc dels robatoris de la Cerdanya.

Els mossos mantenen la investigació oberta per tal d'esbrinar la procedència de la resta dels objectes intervinguts i no descarten noves detencions.

El detingut en la primera fase de la investigació com a presumpte autor dels tretze robatoris, va passar el 31 d'octubre a disposició judicial davant del Jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Puigcerdà, que va decretar el seu ingrés a la presó. Els altres cinc detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.