La Sindicatura proposa reduir les subvencions electorals a la CUP i a C´s

Els dos partits no haurien identificat l'origen d'un fons en la comptabilitat de les últimes eleccions catalanes

15.01.2014 | 07:43

La Sindicatura de Comptes va proposar ahir sancions a la coalició CUP-AE i a la formació Ciutadans (C's) de 3.075 euros i 450 euros, respectivament, per no identificar adequadament l'origen d'uns fons en la comptabilitat de les últimes eleccions al parlament català. L'ens de control va fer públic un informe sobre la fiscalització de les comptabilitats del procés electoral i de les subvencions electorals atorgades per la Generalitat per a les eleccions autonòmiques de novembre del 2012.
Segons la Sindicatura, Ciutadans va facilitar la relació de persones que van fer aportacions que es van ingressar a la caixa del partit, en lloc del compte electoral, per un valor total de 4.500 euros, però "no queda prou acreditat" l'origen dels esmentats fons. Per aquesta raó, l'ens va proposar una reducció de la subvenció a Ciutadans per valor de 450 euros, l'equivalent al 10 % del total de les esmentades aportacions. La Sindicatura també va denunciar que la coalició Candidatura d'Unitat Popular-Alternativa d'Esquerres (CUP-AE) no va identificar l'origen de 30.752,9 euros de la campanya, per la qual cosa, de la mateixa manera que amb C's, va plantejar una reducció de subvencions del 10 % del total, el que equival a 3.075,29 euros. També la Sindicatura va posar en relleu que la CUP-AE no havia registrat cap ingrés per subvenció electoral, malgrat que el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat li va atorgar 104.909,14 euros amb aquest concepte.
Després de conèixer la proposta de sanció, la CUP va reconèixer no haver detallat tota la informació requerida per la Sindicatura de Comptes en la passada campanya electoral i va acceptar la multa de 3.000 euros.

Més incompliments
En termes generals, les despeses electorals, segons la Sindicatura, estaven "degudament documentades" encara que CiU, ERC-CAT Sí, PSC-PSOE, ICV-EUiA, PP i Ciutadans havien registrat factures que no sempre complien tots els requisits de la normativa. A més, PSC-PSOE, ICV-EUiA i CUP-AE van pagar despeses a partir de la tresoreria de les formacions i no des del compte electoral, com fixa la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).
En aquest sentit, l'òrgan fiscalitzador recrimina a C's que emetés bons per valor de 5.700 euros per finançar-se durant el procés electoral a partir de la caixa del partit. A l'informe, la Sindicatura denuncia que Solidaritat no va presentar la comptabilitat electoral entre els 100 i 125 dies posteriors a les eleccions, com estableix la LOREG. La Sindicatura, òrgan fiscalitzador extern de comptes i control d'eficiència de la Generalitat, va emetre ahir un altre informe sobre partits polítics que conclou que cap d'ells compleix tots els requisits de transparència informativa de la Llei Orgànica de Finançament de Partits Polítics (LOFPP).

Enllaços recomanats: Premis cinema