El diputat de la CUP Quim Arrufat ha instat aquest dijous CiU, ERC i ICV-EUiA a anar al Congrés a tancar el camí de la Constitució i de la "subordinació a l'estat espanyol i a uns pactes amb les elits franquistes" iniciat fa 35 anys. Arrufat ha justificat l'abstenció del seu grup argumentant que ells mai han compartit l'itinerari plantejat a partir de la transició, el de la Constitució i els diferents estatuts. "Fins aquí podíem arribar, més enllà no hi podem anar. Aquest marc constitucional no l'hem recorregut mai, no ens l'hem cregut mai. Us esperarem a l'andana, veurem marxar el tren a Madrid i ens quedarem mirant el rellotge fins que torneu", els ha dit.

Arrufat s'ha dirigit a CiU, ERC i ICV-EUiA que vagin al Congrés a tancar el que és la seva història, "la de la Constitució, la dels estatuts, la de participar i desplegar l'autonomia, la de creure's un marc possible, que la peixera es podia moblar, que podia haver annexos". "Aneu-hi i tanqueu aquest camí que vareu començar ara fa molts anys i que ens deixava relegats a una subordinació a l'estat espanyol, a uns pactes amb les elits franquistes i espanyoles", els ha instat.

En aquest sentit, ha subratllat que la CUP no podia votar a favor d'aquesta proposició perquè "mai ha recorregut el camí del marc constitucional i mai se l'ha cregut". "No ens creiem l'autoritat moral i política espanyola i pensem que ha estat un error haver estat aguantant 30 anys", ha afegit.

També ha demanat que no tornin "elefants" del passat, la cultura del "peix al cove" i que quan CiU, ERC i ICV-EUiA tornin del Congrés, es posin a treballar per la consulta i deixin enrere la transició.