El candidat d'ICV a les pròximes eleccions europees, Ernest Urtasun, ha acusat aquest divendres el president de la Generalitat, Artur Mas, de ser "còmplice" de les postures del president de Llombardia, Roberto Maroni, en acceptar la trobada amb ell i no criticar les seves actituds "racistes i xenòfobes". ICV demanarà responsabilitats polítiques al Govern perquè considera "vergonyós" que Mas hagi rebut el líder de la Lliga Nord. "Per respecte a la tradició i trajectòria històrica antifeixista de Catalunya, Mas hauria d'haver tingut la valentia de dir-li a Maroni que no es reuniria amb ell en no compartir les seves actituds xenòfobes i racistes", ha opinat Urtasun.

En un comunicat, Urtasun s'ha referit a la justificació de Josep Antoni Duran i Lleida, que ha argumentat que Mas havia de reunir-se amb Maroni per una qüestió institucional. Segons l'ecosocialista, Mas no tenia cap obligació de fer-ho si la iniciativa era de l'italià, "i si CiU ha convidat Maroni a venir a Catalunya, és molt greu".

Al seu parer, la defensa del dret a decidir a Europa "no pot passar per reunir-se amb qui representa el pitjor de la història europea". "Avui Mas ha irritat la societat catalana i la italiana amb la seva reunió, i això no fa cap favor a la defensa del dret a decidir a Europa", ha conclòs.