La consulta d'autodeterminació a Catalunya "no es pot celebrar" perquè no s'ajusta a la Constitució i perquè implicaria cedir als ciutadans d'un territori la potestat de decidir sobre la sobirania de tots els espanyols. És la resposta que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha donat a l'aprovació per part del Parlament de Catalunya d'una proposició de Llei dirigida al Congrés perquè es transfereixin les competències per poder celebrar un referèndum. Malgrat que la qüestió es troba al terreny parlamentari, Sáenz de Santamaría ha recordat que "els partits que formen part d'aquest parlament han expressat clarament la seva posició al respecte".

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha recordat que l'executiu de Mariano Rajoy té un criteri "molt clar" respecte a aquesta qüestió: "Com a govern no podem ni permetrem actuacions que siguin contràries a la Constitució, i el referèndum d'autodeterminació ho és".

La petició de traspàs de les competències ha arribat aquest divendres a la presidència del Congrés dels Diputats. Sáenz de Santamaría ha recordat que serà la cambra baixa qui "haurà de debatre aquesta qüestió" però ja ha recordat que les dues grans formacions espanyoles, PSOE i PP, donaran l'esquena a la demanda.

"No estem parlant d'una qüestió que es pugui transferir i delegar, perquè estem parlant de la sobirania i el titular és el poble espanyol", ha afirmat Sáenz de Santamaría, que ha reiterat que el seu govern "està treballant i treballa perquè el model territorial i l'Estat de les autonomies funcioni en beneficis de tots els ciutadans".

Pel que fa a la resposta que es donarà a la pretensió del govern de la Generalitat de fer la consulta i a la petició per part del Parlament de Catalunya, la vicepresidenta reiterat que l'obligació del govern espanyol "és complir i fer complir totes les lleis" i "les iniciatives que vinguin dins dels marcs de la Constitució es contesten políticament i jurídicament amb les possibilitats que dóna la Constitució".

En tot cas ha volgut deixar clar que el seu govern "per descomptat serà ferm en aquesta defensa de la Constitució i en la defensa dels drets de tots els catalans que tenen dret a gaudir de la recuperació econòmica i d'un lloc de treball" així com que en aquest termini "es fomenti el mínim possible l'enfrontament i la divisió social".