El Parlament va aprovar ahir amb el 64% dels vots la proposta de demanar al Congrés la transferència de competències per a una consulta sobiranista, en una votació en la qual tres diputats del PSC van trencar la disciplina de vot, per la qual cosa la direcció socialista els va demanar que renunciessin a la seva acta. La Cambra catalana va aprovar la proposta que, en virtut de l'article 150.2 de la Constitució, demana al Congrés dels Diputats que transfereixi a la Generalitat les competències de referèndums amb 87 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i 3 diputats del PSC), 43 en contra (PSC, PPC i Ciutadans) i 3 abstencions (CUP).

Malgrat prosperar amb el 64% dels vots, la proposta no va arribar a la barrera dels dos terços de vots favorables, si bé això no impedirà que els grups que li donen suport portin a la Cambra Baixa aquesta petició de traspàs de competències, que compta, per endavant, amb el rebuig dels grups popular i socialista.

A més de la ruptura de la disciplina de vot, el PSC va assistir a la sessió amb l'absència de l'alcalde de Lleida, Ángel Ros, que va renunciar dimecres al seu escó per discrepàncies sobre la votació, i a un degoteig de declaracions crítiques per part d'altres diputats que, malgrat votar en contra, van fer notar el seu malestar.

En aquest sentit, ahir mateix es va conèixer l'anunci de la diputada Rocío Martínez-Sampere que, malgrat acatar al final la disciplina de vot, dimiteix de la Comissió Executiva del partit, de la mateixa manera que l'exdiputada Laia Bonet que, de la mateixa manera que la primera, opta a les primàries socialistes per a l'alcaldia de Barcelona. Un cop finalitzat el ple, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va remetre al president del Congrés, Jesús María Posada, la proposició de llei de delegació de competències a la Generalitat perquè pogués iniciar com més aviat millor el tràmit parlamentari. La proposició de llei havia estat acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, encara que aquesta última va decidir abstenir-se al·legant que no calia demanar permís al Congrés per convocar la consulta sobiranista.

Les reaccions

En un ple de gran expectació mediàtica, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va advertir que "s'iniciava el camí per trencar Espanya" i que el Govern de Mariano Rajoy "no acceptarà xantatges". Tant Sánchez-Camacho com el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, van instar Mas a acceptar el que decideixi la majoria del Congrés quan es debati la proposta aprovada avui, i aquest últim va advertir a CiU, ERC i ICV-EUiA que amb aquest tràmit es ficaven un "autogol". La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, va advertir al PP que "si no permet votar els catalans" perquè decideixin l'Estat que desitgen tenir "això voldrà dir que la democràcia espanyola és deficient, segrestada, negada i virtual".

Mentrestant, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va augurar a Mas un "judici sever de la Història" i va lamentar que la "imposició unilateral de la consulta fa gairebé impossible arribar a un acord amb el Congrés". El president de CiU al Parlament, Jordi Turull, va reprotxar al PSC que "engruixeixi" el bloc del "no" a la consulta mentre que la portaveu parlamentària ICV-EUiA, Dolors Camats, va afirmar que la proposició de llei aprovada constituirà per al Congrés el seu "repte democràtic" més gran. Per la seva banda, el diputat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) Quim Arrufat va assegurar que la seva formació s'havia abstingut perquè "demanar permís a Madrid" anava en contra del programa electoral de la seva organització.