La proposta del Parlament de Catalunya reclamant al Congrés dels Diputats que transfereixi a la Generalitat la competència per convocar la consulta independentista es debatrà en el ple de la Cambra Baixa cap al mes de març, segons els càlculs de fonts parlamentàries consultades. Atès que les iniciatives legislatives dels parlaments autonòmics només s'eleven al ple del Congrés en la primera sessió de cada mes i ja hi ha iniciatives pendents, la proposta del Parlament no arribaria al ple fins al setembre. Per evitar aquest retard, les tres formacions del Congrés que demanen la consulta -CiU, ICV i ERC- presentaran la setmana que ve una Proposició de Llei en els mateixos termes que la proposta del Parlament, iniciativa que, segons els terminis previstos, podria votar-se en el ple al març.

Segons l'article 126 del Reglament del Congrés, la proposició de llei haurà de passar primer el filtre de la Mesa de la Cambra que, si no hi posa objeccions, la remetrà al Govern perquè s'hi pronunciï. L'Executiu té trenta dies per mostrar la seva conformitat o no amb la proposició, en el cas que aquesta impliqui "augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris".

Transcorreguts trenta dies sense que el Govern s'hagi oposat expressament a la seva tramitació, la proposició quedarà en condicions d'elevar-se al ple cosa que, segons la quota d'iniciatives de què disposa CiU, es produirà el mes de març vinent. En principi, la consulta independentista serà rebutjada per prop d'un 90 per cent del Congrés: els 185 diputats del PP, els 110 del PSOE -en funció del que puguin fer els diputats del PSC- i els cinc d'UPyD, als quals caldria sumar els diputats no nacionalistes del Grup Mixt. En l'improbable cas que el ple de la Cambra donés llum verda a la seva presa en consideració, la proposició de llei continuaria amb normalitat la seva tramitació parlamentària i podria estar definitivament aprovada abans de la data assenyalada per al referèndum sobiranista, el pròxim 9 de novembre.

Segons fonts de La Moncloa, el govern espanyol no s'ha plantejat per ara entorpir aquesta tramitació i, previsiblement, permetrà que la iniciativa es debati al ple del Congrés en el termini establert. És el mateix criteri que el que manifesta el grup parlamentari del PP a la cambra baixa, que no veu cap impediment perquè la proposició de Llei es debati i obtingui el "no" formal i majoritari. Previsiblement, els grups parlamentaris de CiU, ERC i ICV es reuniran en les pròximes hores per acabar de perfilar els detalls tècnics de la presentació de la proposició de Llei i la manera com la presenten a la cambra baixa.

Ressò internacional

Algunes de les principals capçaleres de la premsa internacional ja recollien ahir en la seva edició digital la informació de la petició del Parlament de Catalunya a Madrid de celebrar un referèndum. Mitjans com Le Figaro, The GuardianThe New York Times informaven que la majoria dels diputats de la cambra havien votat a favor de demanar la transferència dels poders per fer la consulta, tot i que remarcaven que el govern de Mariano Rajoy s'hi negaria. Amb tot, també van precisar que Catalunya podria tirar endavant amb la consulta igualment o fer eleccions plebiscitàries.

Le Figaro assegurava que el parlament de Catalunya havia votat a favor d'organitzar un referèndum d'independència i havien enviat una petició al Congrés. El diari assenyalava que Rajoy "ja ha fet saber que no acceptarà l'organització de la consulta, argumentant que és contrària a la Constitució". El rotatiu francès afegia que una "gran majoria dels catalans volen que Madrid els permeti pronunciar-se sobre el seu futur" tot i que "no estiguin necessàriament a favor de la independència". Per la seva banda, el diari britànic The Guardian va publicar un teletip d'AP que assegurava que la votació era una "fita després d'anys de protestes massives dels catalans, que estan profundament orgullosos de la seva cultura i llengua". La informació publicada pel mitjà advertia, però, que la votació era "simbòlica". "Catalunya pot demanar permís a Espanya per fer un referèndum d'independència, però Madrid encara té el poder de dir "no", i és gairebé segur que ho farà".