El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va demanar ahir als tres diputats que van trencar la disciplina de vot, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que lliuressin la seva acta de diputat "pel seu lamentable poc esperit d'equip". Els tres parlamentaris, de l'ala més crítica del partit, van votar favorablement a la transferència de la competència per realitzar consultes, contra la directriu marcada pel grup socialista després de ser votada en el Consell Nacional del partit. Lucena va expressar en declaracions als mitjans al Parlament la seva "profunda decepció" pel fet que aquests tres diputats no haguessin seguit l'acord majoritari del Consell Nacional.

El portaveu parlamentari socialista va demanar així a Geli, Elena i Ventura que seguissin l'exemple de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i renunciessin a la seva acta de diputat, perquè creia que Ros "va ensenyar dimecres quin és el camí més digne i responsable si un es troba en aquesta situació". Lucena va explicar que no se'ls expulsarà del partit, sinó que espera que abans que s'acabi el cap de setmana els diputats díscols comuniquin a la direcció que han decidit lliurar l'acta de diputat "perquè el sentit comú ho dicta", i va recordar que "un partit polític és un equip". El PSC, que actualment és el tercer grup al Parlament, podria passar a ser la quarta força de la cambra si expulsa els seus diputats crítics i aquests decideixen mantenir els seus escons.

La resposta

Els diputats crítics del PSC van justificar la decisió de trencar la disciplina de vot en la "fidelitat a la defensa del pluralisme del partit" i van assegurar que no lliurarien la seva acta de diputat. "M'uneixen moltíssimes qüestions amb la direcció del partit, però per convenciment, per consciència, coherència i representativitat, avui la vida ens ha fet prendre una decisió. No trenquem la unitat del PSC, defensem el seu pluralisme, per fidelitat al poble català, al socialisme democràtic i al pluralisme del PSC", va dir Geli. L'exconsellera socialista va afirmar que havien votat a favor "per consciència i convenciment, i per representar una part de l'espai socialista que no se sentia representada pel "no". I per seguir sent coherents amb el programa electoral". Segons la diputada, ningú no els havia comunicat que havien de deixar l'acta de diputat: "No tenim voluntat de deixar l'escó perquè pensem que hem de seguir formant part del PSC i el seu grup parlamentari. Estic trista, perquè és la història d'un cert fracàs col·lectiu. Però avui no s'acaba el món". "És veritat que crec en una necessària disciplina, però com un acte de consciència personal, de tornar a casa i dir al meu fill i al meu marit que no els he traït", va dir.

Per la seva banda, Joan Ignasi Elena va recordar que "això no va de bons o dolents" i es va mostrar "convençut" que "tots els diputats han votat creient que feien el millor per a Catalunya". "No ha estat una decisió fàcil", va confessar l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, que va recordar que el PSC s'havia presentat a les eleccions defensant el dret a decidir, per la qual cosa "era injust quedar fixat després d'aquesta votació com un partit contrari a aquest dret" i va defensar la "diversitat" del PSC.

L'exalcaldessa d'Ulldecona Núria Ventura, per la seva banda, va al·ludir a la "consciència i la coherència amb el nostre programa electoral" per argumentar la seva decisió, i va reconèixer el "sentiment de tristesa per no haver estat capaços de portar fins al nostre terreny a la totalitat dels socialistes".