La pobresa energètica afecta ja 6 de cada 10 persones en situació vulnerable ateses per la Creu Roja a Catalunya aquest hivern, un 27% més que l'any 2010. Segons va informar la Creu Roja, un 58% de les persones en situació de vulnerabilitat ateses per la Creu Roja pateixen pobresa energètica a Catalunya i tenen problemes per mantenir la llar a una temperatura adequada durant aquest hivern.

Aquest percentatge s'ha elevat a 16 punts des de l'any 2010, quan eren un 42% les persones ateses per l'entitat humanitària que no podien pagar els subministraments bàsics.

La Creu Roja va alertar que "són preocupants" els indicadors de l'anomenada "pobresa energètica", és a dir, la incapacitat d'una llar de satisfer una quantitat mínima de serveis de l'energia per a les seves necessitats bàsiques, com mantenir l'habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 20 graus a l'hivern i de 25 a l'estiu). Entre les causes de l'agreujament de la pobresa energètica es troben, segons la Creu Roja, la disminució d'ingressos de la llar, per factors com la desocupació, l'encariment dels preus de l'energia i l'antiguitat del parc d'habitatges amb les consegüents dificultats que entranya per tenir un bon aïllament.