La fiscal va atribuir ahir un delicte contra la vida a vuit dels mossos imputats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez, en entendre que la seva actuació va ser "excessiva, desproporcionada i desmesurada", si bé no va concretar encara si es tracta d'un cas d'homicidi dolós o imprudent. En una compareixença convocada per la jutge que investiga el cas perquè les parts concretessin l'actuació de cadascun dels deu agents, l'acusació particular va atribuir a nou dels mossos un delicte d'homicidi dolós/assassinat, mentre que les defenses van reclamar el sobreseïment per a tots.

La fiscal va presentar a la jutge un escrit en què acusa vuit mossos d'un delicte contra la vida, en considerar que quan van efectuar la contenció, subjecció i reducció de Benítez van actuar "de forma excessiva, desproporcionada i desmesurada", tant en la durada com en el nombre d'agents interventors i la força exercida sobre la víctima. La fiscal sosté que els mossos imputats van ser conscients que van sotmetre Benítez a una "situació de perill i risc innecessari, que podien comprometre la seva vida", si bé puntualitza que no s'ha pogut determinar per ara si van tenir la intenció directa de causar-li la mort.

Noves diligències

En un primer moment, fonts judicials havien indicat que la fiscal havia qualificat els fets com d'homicidi dolós, si bé en el seu escrit el ministeri públic es limita a dir que es tracta d'un delicte contra la vida, "la determinació del qual, dolosa o imprudent", dependrà del resultat de noves diligències que sol·licita. En concret, la fiscal reclama que la jutge demani als forenses que van practicar l'autòpsia -que va atribuir la mort a una causa multifactorial-, que precisin si la contenció i les lesions serien compatibles amb el resultat de mort si Benítez no hagués ingerit cocaïna prèviament.

També demana que se citi com a testimoni el veí amb qui es va barallar Benítez abans de l'arribada dels Mossos.