El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va instar els tres diputats del seu partit que van trencar dijous passat la disciplina de vot al Parlament de Catalunya durant la votació sobre la consulta sobiranista a ser "honrats" i "coherents" i renunciar al seu escó. "Estic convençut que aquests tres companys renunciaran a la seva acta, seran honrats i coherents i seguiran el camí honorable que els va marcar el senyor Ros", va assegurar Navarro a l'entrada del Comitè Federal del PSOE que es va celebrar a Madrid.

Preguntat per si la direcció del PSC hauria d'expulsar aquests tres diputats, va insistir que aquests parlamentaris tenen dos dies per reflexionar i seguir el camí "honorable" que els va marcar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui va dimitir abans de la votació per no haver de trencar la disciplina interna. Navarro va reconèixer que la crisi interna que està patint el PSC és reflex de la "crispació" per la qual està passant la societat catalana, encara que va recordar que el seu partit ja ha passat moments "molt difícils" al llarg de la seva història.

Per part seva, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va apel·lar davant el Comitè Federal a la necessitat de fer costat al PSC en la seva tasca a Catalunya perquè "la situació és difícil" i "pot empitjorar".

Suport dels barons

En aquest sentit, els barons socialistes van expressar el seu suport al primer secretari del PSC. Els líders autonòmics socialistes van considerar que Navarro està gestionant bé la situació generada a la formació a Catalunya i n'hi va haver alguns, com el líder a Castella-la Manxa, que es van mostrar contundents respecte els díscols en assegurar que "si algú no respecta el que ha estat sempre el partit haurà d'estar fora de la formació".

Per a l'exlehendakari Patxi López el projecte socialista "no admet insubmissions", mentre el secretari general del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina, va explicar que "el Consell Nacional va fixar una posició i un futur en clau de legalitat per a la posició del socialisme a Catalunya i en clau de convivència per a la societat catalana". Segons Madina, els projectes que apel·len a l'esperança i a la convivència solen conduir cap a "escenaris de futur millors" i va assegurar que l'únic que garanteix aquesta posició a Catalunya "és el socialisme català". "Per tant, la posició fixada pel Consell Nacional és una posició de futur", va concloure.

Per part seva, l'alcalde de Lleida va rebutjar qualsevol expulsió dels díputats crítics del PSC tant del grup parlamentari com del partit. Segons Ros, "una bona opció seria aplicar el mateix criteri de sanció" que es va utilitzar en el trencament de la disciplina de vot a la qual ell es va sumar, a la moció sobre la sobirania de Catalunya. L'alcalde de Lleida va insistir a recuperar la pluralitat i buscar fórmules d'integració dels sectors crítics. Ros, a qui Pere Navarro va posar d'exemple, va defensar que la seva decisió d'abandonar l'escó va ser per no afectar negativament la seva ciutat.

Finalment, el diputat díscol i fundador del corrent crític Avancem, Joan Ignasi Elena, està "convençut" que seguirà "com a diputat" la setmana que ve, en el debat de pressupostos del Parlament. Elena va reafirmar el seu compromís amb el partit tot i haver trencat la disciplina de vot dijous al Parlament per demanar al Congrés que transfereixi la competència per fer la consulta. Després d'una reunió d'Avancem a Barcelona per analitzar les discrepàncies al partit, el diputat va reclamar diàleg. "Parlem i busquem camins per ser capaços de representar el que som", va reclamar a la direcció del PSC. "Catalunya ens necessita i nosaltres hem d'estar tots a l'alçada del moment polític", va destacar.

El diputat del PSC també va respondre a alguns dirigents del PSOE que demanen als díscols que marxin del partit. Els va sol·licitar "respecte sobirà a la vida interna del PSC". A més, va assenyalar que no preveu reunir-se amb Navarro abans d'avui a les dotze de la nit, moment en el qual venç el termini que la direcció els ha posat per lliurar les actes. Elena considera que s'han de trobar solucions perquè el partit "no es pot trencar".