El secretari d'acció política del PSC, Antoni Balmón, creu que els tres diputats del PSC que dijous passat al Parlament no van seguir la disciplina de vot -Elena, Geli i Ventura- han "trencat el contracte moral" amb el partit i la sortida a aquesta situació és més una qüestió de "codi ètic" que "disciplinària". En una entrevista al canal 3/24, Balmón va posar com a exemple la decisió d'Àngel Ros, que va optar per deixar l'acta de diputat. El dirigent socialista i també alcalde de Cornellà, que va assegurar que en les últimes hores no ha parlat amb ells, va demanar "intel·ligència als uns i els altres" per sortir d'aquesta situació.

Balmón va recordar que quedava tot el dia d'ahir per "intentar reduir la distància" entre la direcció i els tres diputats que han trencat la disciplina de vot i "esgotar diàlegs". També va afegir que espera una "alçada de mires" de tots tres.

El batlle de Cornellà de Llobregat va assegurar que desconeixia els motius que han empès els diputats a prendre la decisió: "Jo no tinc resposta a aquests interrogants, ho sento", va afirmar, tot recordant que coincidint amb aquesta situació "han sortit unes persones que diuen que volen formar un partit".

Balmon va lamentar que es parli molt del "xou del PSC" i poc dels pressupostos de la Generalitat, que durant aquesta setmana s'han de debatre i previsiblement aprovar al Parlament. En aquesta línia, va afegir que "es parla molt de model territorial i poc de model econòmic i social", i va qualificar de "piròmans" els governs de Mas i de Rajoy per les polítiques que "fan perillar l'estat del benestar".

Balmón es va mostrar preocupat perquè el clima polític a Catalunya porti a plantejar les coses en termes de "bons i dolents", i va demanar per a ell "el mateix respecte" que ell té per als independentistes.

El secretari d'acció política del PSC també va afegir que en el procés sobiranista ICV fan el paper de "timbalers", un paper que, va dir, el PSC no està disposat a fer.

En clau espanyola el dirigent socialista va assegurar que el seu partit ha aconseguit "fet corregir el rumb al socialisme espanyol per arribar a una reforma concreta i al model federal".

Per la seva banda, la diputada socialista Marina Geli va assegurar en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio que no deixarà l'acta de diputada tal com els demana la cúpula del PSC. Geli va afirmar que el vot díscol es deu a una part de l'electorat socialista i que no s'ha d'entendre només com un debat "orgànic" de partit. A més, Geli va avisar que expulsar-los del grup parlamentari "no ho resol" i va advertir que, de fet, el conflicte pot "créixer" i complicaria que "una part del PSC recompongui la voluntat d'anar junts".

"Per un copet a l'esquena"

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va destacar ahir a la Fira de l'Oli de les Garrigues que la principal preocupació de la federació nacionalista arran de la crisi del PSC és "la deriva dels 17 diputats socialistes" que dijous van votar en contra de sol·licitar al Congrés la competència per celebrar la consulta i no "els tres diputats crítics". Segons Turull, l'actitud del PSC "engreixa els contraris a la consulta", i per tant, va en contra de l'aposta dels socialistes a les últimes eleccions, que es van sumar al dret a decidir amb una consulta legal i pactada amb l'Estat: "per un copet a l'esquena del PSOE han traït el compromís amb els seus electors", va dir.