Els tres diputats del PSC que van trencar la disciplina de vot han reiterat avui la seva negativa a deixar l'escó, malgrat que ahir va concloure el termini que els havia donat el partit, i han avisat que la seva expulsió "seria un error", perquè suposaria també la d'"una part de l'espai socialista".

En declaracions a Rac1, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, qui la setmana passada van votar al Parlament a favor de sol·licitar la transferència de competències per a la consulta, en contra de la línia del grup socialista, han negat que contemplin formar un partit diferent o passar a formar part d'algun actual.

"La meva voluntat és seguir de diputat socialista", ha dit Elena, qui "en absolut" es planteja deixar de formar part del PSC i per al que "l'expulsió seria un error", perquè, ha afegit, "no estem parlant d'una qüestió disciplinària, sinó una qüestió política que cal abordar i resoldre en clau política".

Marina Geli, de la seva banda, ha apuntat: "No tinc intenció de deixar la meva acta de diputada. Som fidels al programa electoral i representem el que és normalitat en molts ajuntaments, alcaldes i regidors socialistes".

Per això, "l'expulsió seria l'expulsió d'una part de l'espai socialista, del pensament socialista que intentem representar", ha afirmat l'exconsellera socialista.

"És un moment crític, el més crític des de la fundació. Representem un espai socialista que ara s'està marxant o pensant que el PSC no els representa. Volem fer un PSC amb vocació majoritària gran", ha afegit.

Núria Ventura ha constatat la seva voluntat de "continuar formant part del grup parlamentari socialista, perquè des de la política podrem aconseguir superar aquest moment difícil".

"El meu lloc és el PSC. No em plantejo fer política des de cap altre lloc", ha apuntat Ventura, qui ha opinat que expressions com expulsió

"s'han de deixar de banda i no tenen cabuda en un sistema democràtic" si es vol fer "un partit més plural".

"Si hi ha una sola expulsió no em presentaré a les primàries"

El president del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha anunciat que "si hi ha una sola expulsió" no es presentarà a les primàries del PSC per elegir el candidat a l'alcaldia.

En un escrit tramès als mitjans, Martí, que avui formalitza la seva candidatura a les primàries, considera que "en democràcia no es pot participar en un combat d'idees i de projectes amb la mirada amenaçadora de la direcció del partit".

Martí explica que va ser uns dels primers cent socialistes que van signar la "Crida socialista pel referèndum", un manifest de suport als tres diputats del Parlament que van trencar la disciplina de vot i van votar amb la majoria a favor de sol·licitar al Congrés la cessió de competències per organitzar una consulta sobiranista.

Per a Jordi Martí, si l'amenaça d'expulsió d'aquests tres diputats acabés confirmant-se es pot espatllar el bon terreny de joc que ofereixen les primàries del PSC a Barcelona i Catalunya.

"Parlo només en nom de la meva candidatura, engegaria aquest procés en orris: si hi ha una sola expulsió no em presentaré a les primàries. Impossible!" assegura.

Per a Martí, "el conflicte en can PSC està servit i, al bell mig de la batussa, les primàries de Barcelona", fet que -segons el seu parer- "de fet obligarà a tots els barcelonins que participin a votar en la doble clau: local i nacional".

Avui dilluns comença la precampanya de les primàries del PSC i la recollida d'avals als candidats a ser elegits cap de llista socialista per a les eleccions municipals de 2015.