La Comissió de Garanties Estatutàries del PSC va decidir ahir suspendre cautelarment de la comissió executiva del partit i del Consell Nacional als tres diputats díscols que van trencar la disciplina de vot al Parlament i que segueixen negant-se a renunciar al seu escó. Consumit diumenge a la nit el termini que la direcció socialista va atorgar als parlamentaris perquè lliuressin les seves actes voluntàriament, el PSC va decidir portar als díscols a la Comissió de Garanties, òrgan que després de reunir-se ahir mateix va decidir suspendre'ls cautelarment dels seus càrrecs orgànics. El passat dia 16, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura es van desmarcar de la línia oficial del partit i van votar, al costat de CiU, ERC i ICV-EUiA, a favor de sol·licitar al Congrés la transferència de competències per celebrar un referèndum sobiranista, petició a la qual es van oposar PSC, PPC i Ciutadans.

La direcció del PSC va considerar que havia quedat "patent" que els diputats "van vulnerar l'acord del Consell Nacional del partit, adoptat després d'un ampli debat, en votació secreta i amb el suport del 84% de membres del màxim òrgan de direcció entre congressos". Segons el dictamen posterior de la Comissió, "per la gravetat dels fets denunciats, per la significació pública dels militants i per la seva condició de membres de l'Executiva Nacional i del Consell Nacional, s'ha acordat com a mesura preventiva la separació temporal i cautelar" dels esmentats òrgans i de "tots els òrgans de direcció de l'organització territorial o sectorial". Una mesura "d'aplicació immediata" i que "implica l'inici d'un expedient, al qual les persones afectades podran efectuar la descarregada corresponent i que resoldrà, al seu moment, la Comissió, resolució que les persones afectades podran apel·lar davant el Consell Nacional", va explicar el PSC en un comunicat.

Les reaccions

La Comissió de Garanties del PSC està presidida per Joan Torres i formada per vuit vocals -Carme Cabré, Josep Ayuso, Núria Pey, Cipriano López, Belén García, Antoni Cuadras, Josep Brunet i Marina Bru-, que pertanyen a cinc federacions del partit. A la seva sortida de la reunió a la seu del partit, Torres va deixar clar que la decisió s'havia pres per "unanimitat" i va recordar que era l'inici d'un procés que es podia allargar, ja que els afectats tenien dret a al·legar, a més que podien ser citats per la comissió o ells mateixos demanar comparèixer davant seu.

Paral·lelament al dictamen de la Comissió, la reunió de la direcció del grup parlamentari podria derivar avui en l'expulsió de Geli, Ventura i Elena, un supòsit que no contempla el reglament, encara que la direcció del grup té potestat per prendre qualsevol decisió de caràcter polític, segons fonts del partit. En el cas que els tres diputats fossin expulsats del grup, passarien a ser considerats no adscrits i el PSC passaria a ser la quarta força parlamentària de la cambra catalana amb 17 diputats. Però els díscols segueixen rebutjant la possibilitat d'abandonar els seus escons i neguen que contemplin formar un partit diferent o passar a formar part d'algun actual.

"La meva voluntat és seguir de diputat socialista", va dir Joan Ignasi Elena, per a qui "l'expulsió seria un error" en no ser "una qüestió disciplinària, sinó una qüestió política".

Geli, per la seva banda, va apuntar: "No tinc intenció de deixar la meva acta de diputada. L'expulsió seria l'expulsió d'una part de l'espai socialista", va dir, mentre que Ventura va recalcar que el seu "lloc" era el PSC i el seu grup parlamentari. Sobre aquesta qüestió van evitar posicionar-se tant el primer secretari, Pere Navarro, com el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, a la seva arribada a la seu del partit, enmig d'una gran expectació mediàtica.