El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada ha denegat la petició del ministeri fiscal que s'investigui al diputat Oriol Pujol per suborn en una peça separada del cas ITV, en entendre que podria tractar-se de la mateixa "activitat delictiva continuada". En un acte, el magistrat desestima així el recurs que va presentar el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado contra la seva decisió d'investigar dins del cas de les ITV la nova imputació per suborn que planteja el ministeri públic per a Oriol Pujol, la seva dona Anna Vidal i els empresaris Sergi Alsina i Ricard Puignou. La nova línia d'investigació de la Fiscalia es basa en informes de l'Agència Tributària que apunten al fet que Oriol Pujol va cobrar suposadament de la trama corrupta l'any 2008, amb el tripartit en el poder, a canvi de defensar els seus interessos en la tramitació de la Llei de Seguretat Industrial.

Sense separació

El jutge instructor es nega a separar aquesta investigació de la causa principal, en què Oriol Pujol està imputat per tràfic d'influències per intentar arreglar presumptament el mapa d'ITV, en considerar que els dos casos no poden jutjar-se de forma separada, perquè "podrien donar lloc a pronunciaments diferents sobre els mateixos fets amb risc d'una decisió final que podria arribar a ser contradictòria entre ells".

El magistrat creu que "no hi ha cap dubte", com el mateix fiscal reconeix, que existeix una "connexió subjectiva" del nou delicte de suborn que s'atribueix ara a Oriol Pujol amb els fets investigats en el cas de les ITV, que fan referència a l'època en què el govern català estava en mans de CiU.

Per al jutge, de l'anàlisi de la nova denúncia plantejada per la Fiscalia es desprenen "uns fets amb una continuïtat en el seu desenvolupament, tant en l'àmbit de planificació com de realització", cosa que "pot entendre's com una progressió delictiva en el llarg del temps en la materialització i consecució d'uns objectius preestablerts ben definits". "En aquesta situació i seguint la versió del Ministeri Fiscal, ens trobem davant una problemàtica global en l'àmbit de les ITV que ha comportat una activitat delictiva continuada i permanent en el temps, cosa que ja seria suficient per a la instrucció i enjudiciament conjunt", afegeix l'acte. Per tot això, raona el magistrat, "aquesta situació determina i comporta que en realitat no es poden jutjar per separat els diferents fets relatius a les ITV que s'imputen les esmentades persones", ja que existiria "el risc d'una decisió final que podria arribar a ser contradictòria entre ells".