Catalunya va rebre el 2013 un total de 15,6 milions de turistes estrangers, un 8% més dels que van arribar l'any anterior, i que van deixar en el territori gairebé 14.200 milions d'euros, un 14% més que la despesa que van realitzar el 2012.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va facilitar ahir aquestes dades en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu i va destacar que les xifres consolidaven a Catalunya com una potència turística, no només europea, sinó mundial. El conjunt d'Espanya va rebre l'any passat 60,66 milions de turistes estrangers, fet que suposa un increment del 5,6% respecte a 2012 i fixa un nou màxim històric després de superar la xifra rècord assolida el 2007 (59,2 milions), abans de l'esclat de la crisi.

Puig va expressar la seva satisfacció per aquest 8% d'augment del nombre de turistes estrangers que van optar per Catalunya per passar uns dies el 2013, encara que va destacar, en especial, el fort increment de la despesa que van realitzar, que passa de 12.400 milions d'euros el 2012 a gairebé 14.200 milions el 2013. "La despesa que realitzen els turistes estrangers creix a un ritme molt més gran que el del nombre de turistes", va subratllar, després d'apuntar, a més, que "un de cada quatre turistes que visiten Espanya ve a Catalunya". Assolida la xifra de 15,6 milions de turistes estrangers "satisfà" especialment a la Generalitat, ja que se supera la "xifra màgica" que es va arribar al 2007, abans de la crisi, quan es van registrar 15,2 milions de visitants d'altres països. Puig va apuntar, a més, que Catalunya es trobava "a punt" d'assolir la xifra del milió de turistes russos i asiàtics.

Països de procedència

França, Rússia, Regne Unit i Estats Units són, en aquest ordre, els principals països de procedència dels turistes. Si se suma la xifra de turistes estrangers arribats a Catalunya el 2013 amb la dels quals procedeixen del mercat espanyol (del que només hi ha dades de gener a agost), el nombre de turistes que van elegir com destí la comunitat catalana ascendeix el 2013 a gairebé 19,5 milions de persones, segons dades facilitades pel conseller. Aquesta xifra, va dir, suposa que el nombre de turistes gairebé triplicarà la de la població autòctona (a Catalunya resideixen 7,4 milions de persones).

Tot i la bona notícia de l'increment del turisme estranger, Puig va lamentar que el turisme interior hagués descendit, pel que va anunciar que la Generalitat posarà l'accent a revertir aquesta situació i promocionar el turisme de proximitat. En aquesta línia, el conseller d'Economia va assenyalar que el turisme català havia baixat entre gener i agost un 23 per cent, mentre que el turisme espanyol a Catalunya havia baixat un 8,4 per cent. El conseller va descartar que aquest descens del turisme espanyol tingui res a veure amb el procés sobiranista obert a Catalunya en els últims mesos, ja que altres comunitats també havien patit aquest descens, com era el cas de Madrid, Astúries, Balears i Canàries, entre d'altres.