CiU i ERC donen llum verd als pressupostos de la Generalitat

23.01.2014 | 00:00

El ple del Parlament va aprovar els Pressupostos de la Generalitat de 2014, amb els vots de CiU i d'ERC, mentre que la resta de grups hi van votar en contra, per la qual cosa l'Administració catalana torna a tenir un pressupost formal, ja que el 2013 va ser prorrogat el de l'any anterior. Els vots conjunts de CiU i d'ERC van impedir que prosperessin les més de 2.300 esmenes que PSC, PPC, ICV-EUiA i C's havien presentat a l'articulat del projecte de Llei de Pressupostos, per la qual cosa el text ha quedat ja definitivament aprovat.

Les xifres
Els Pressupostos ascendeixen a 31.862 milions d'euros, xifra que inclou també els comptes del Parlament, del Servei Català de Salut, de l'Institut Català de la Salut i de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. En l'articulat dels Pressupostos es preveu un increment de la despesa dels departaments en un 0,6% -percentatge que es redueix al 0,2 % si no es tenen en compte els interessos- respecte als comptes de 2013 (prorrogades a partir de les de 2012).
Per la seva banda, els grups de PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans (C's) i CUP van denunciar, amb matisos, que les noves taxes de la llei d'acompanyament danyen l'economia dels més vulnerables, mentre que CiU i ERC, que donen suport al Govern, van defensar que eren necessàries davant l'"asfíxia" de l'Estat. La llei inclou una trentena de noves taxes que CiU i ERC justifiquen per no haver d'aplicar noves retallades. No obstant això, el diputat socialista Xavier Sabaté va criticar que aquesta llei seguia la mateixa "filosofia" dels pressupostos pactats entre CiU i PP el 2012 i "farà més pobres als catalans, més dependents, més retallats, menys competitius, menys avançats, ens retrotreu a èpoques passades més desiguals i amb menys oportunitats". Per la seva banda, el diputat del PPC José Antonio Coto va denunciar que "la factura que hauran de pagar els contribuents per la coalició Junqueras-Mas són trenta noves taxes", en una "escalada d'impostos "non stop" del govern ERC-CiU", que és "el nou càstig que imposa el separatisme".

Catalunya


Cronologia dels atemptats i de la desarticulació de la cèl·lula terrorista

Cronologia dels atemptats i de la desarticulació de la cèl·lula terrorista

Els sis dies que van de l'explosió de la casa d'Alcanar a la mort de l'autor de l'atemptat a...

Un capellà diu que Colau és culpable dels atacs

Un capellà diu que Colau és culpable dels atacs

El rector ha afirmat que "tenir desprotegits" certs llocs és "col·laborar amb el crim"

Els Mossos confirmen que l´imam de Ripoll va morir a Alcanar

Els Mossos confirmen que l´imam de Ripoll va morir a Alcanar

El policia considera l'home com el cervell de l'operació


Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar Younes Abouyaaqoub

Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar Younes Abouyaaqoub

El veí de Ripoll de 22 anys era el conductor de la furgoneta de les Rambles · També va apunyalar...

Els detinguts pels atemptats passaran la nit a Madrid

Els detinguts pels atemptats passaran la nit a Madrid

Està previst que declarin davant el jutge Fernando Andreu a l'Audiència Nacional dimarts al matí

Enllaços recomanats: Premis cinema