CiU i ERC donen llum verd als pressupostos de la Generalitat

23.01.2014 | 00:00

El ple del Parlament va aprovar els Pressupostos de la Generalitat de 2014, amb els vots de CiU i d'ERC, mentre que la resta de grups hi van votar en contra, per la qual cosa l'Administració catalana torna a tenir un pressupost formal, ja que el 2013 va ser prorrogat el de l'any anterior. Els vots conjunts de CiU i d'ERC van impedir que prosperessin les més de 2.300 esmenes que PSC, PPC, ICV-EUiA i C's havien presentat a l'articulat del projecte de Llei de Pressupostos, per la qual cosa el text ha quedat ja definitivament aprovat.

Les xifres
Els Pressupostos ascendeixen a 31.862 milions d'euros, xifra que inclou també els comptes del Parlament, del Servei Català de Salut, de l'Institut Català de la Salut i de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. En l'articulat dels Pressupostos es preveu un increment de la despesa dels departaments en un 0,6% -percentatge que es redueix al 0,2 % si no es tenen en compte els interessos- respecte als comptes de 2013 (prorrogades a partir de les de 2012).
Per la seva banda, els grups de PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans (C's) i CUP van denunciar, amb matisos, que les noves taxes de la llei d'acompanyament danyen l'economia dels més vulnerables, mentre que CiU i ERC, que donen suport al Govern, van defensar que eren necessàries davant l'"asfíxia" de l'Estat. La llei inclou una trentena de noves taxes que CiU i ERC justifiquen per no haver d'aplicar noves retallades. No obstant això, el diputat socialista Xavier Sabaté va criticar que aquesta llei seguia la mateixa "filosofia" dels pressupostos pactats entre CiU i PP el 2012 i "farà més pobres als catalans, més dependents, més retallats, menys competitius, menys avançats, ens retrotreu a èpoques passades més desiguals i amb menys oportunitats". Per la seva banda, el diputat del PPC José Antonio Coto va denunciar que "la factura que hauran de pagar els contribuents per la coalició Junqueras-Mas són trenta noves taxes", en una "escalada d'impostos "non stop" del govern ERC-CiU", que és "el nou càstig que imposa el separatisme".

Enllaços recomanats: Premis cinema