El president de la Generalitat, Artur Mas, es va defensar de les crítiques d'ICV-EUiA i PSC per reunir-se amb el president de la Llombardia, Roberto Maroni, al·legant que ho va fer pel seu càrrec institucional, i va recordar que el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, el va rebre quan tots dos eren ministres.

A la sessió de control al Govern, el líder del PSC, Pere Navarro, i el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, van reprotxar a Mas que divendres passat es reunís al Palau de la Generalitat amb el "xenòfob" Maroni, en ocasió de la visita del número 2 de la Lliga Nord a Barcelona per promocionar l'Exposició universal de Milà de l'any que ve.

"No li criticarem que busqui suport internacional, però creu que el president ha de rebre un líder racista d'un partit racista i xenòfob italià? És un greu error. Nosaltres no l'hauríem rebut", va denunciar Navarro. Per la seva banda, Herrera va reprotxar a Mas que era "fals" que la Generalitat sigués líder en transparència, amb els casos d'ITV i Palau de la Música i quan s'havia de recórrer al web del Govern de Llombardia per conèixer la reunió entre el president català i el "xenòfob" Maroni, un polític que a vegades ha manifestat posicionaments extremistes amb la immigració. La Generalitat no va informar de l'agenda oficial del president català de la trobada, que va tenir lloc divendres passat al migdia, ni tampoc va convocar els mitjans gràfics ni va organitzar cap conferència de premsa, encara que, després de la reunió amb Maroni, va emetre una nota de premsa.

Els arguments

Mas va assenyalar que Maroni era un president "escollit per la gent de Llombardia" i president de l'associació Quatre Motors, integrada per Roine-Alps, Llombardia, Catalunya i Baden-Württemberg, i que, pels seus càrrecs, va ser rebut pel president d'aquesta última regió alemanya, Winfried Kretschmann, del partit verd germànic, aliat amb ICV al Parlament Europeu. El president català també va recordar que Maroni va ser ministre d'Interior italià i que, per les seves responsabilitats, va ser rebut per Rubalcaba quan ocupava la mateixa cartera en el Govern espanyol. Així com van fer Els Verds a Alemanya.

"No se'l va rebre -a la Generalitat- per estar d'acord amb les seves idees, sinó perquè representa una institució europea com la regió de Llombardia", va concloure el president de la Generalitat, qui va remarcar que havia decidit no convocar una conferència de premsa per marcar aquesta diferència ideològica.