El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha acusat el govern espanyol de voler "deconstruir" l'estat de les autonomies i ha manifestat el seu temor perquè el "cafè per a tothom" es converteixi en "cafè descafeïnat a fons". Mas-Colell ha recordat que el tractament pressupostari de Catalunya és "completament injust" i s'ha mostrat disposat que sigui un organisme internacional qui elabori les balances fiscals. En una entrevista a TV3 aquest divendres, el conseller ha dit que no té previst reunir-se amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest cap de setmana és a Barcelona amb motiu de la Primera Convenció del PPC.

"L'evidència és que ens volen aplanar", ha constatat el conseller en referència a les intencions del govern espanyol. Mas-Colell ha lamentat que Catalunya tampoc podrà finançar-se als mercats aquest 2014, ja que el Govern no controla les bases fiscals. "Quan els nostres creditors sàpiguen que podem tornar els crèdits, no hi haurà problema", ha dit el conseller, però mentrestant Catalunya haurà de confiar amb el finançament que arriba de Madrid.

En aquesta línia, el titular d'Economia i Coneixement ha assegurat que aquest mateix divendres demanaran formalment a l'Estat els diners corresponents a la disposició addicional tercera del 2008. Ara per ara, "el repartiment dels interessos fiscals dins l'Estat està clarament esbiaixat a favor del govern central", ha criticat.

"Hem tocat fons i comença el procés de represa"

Pel que fa a l'esperada recuperació econòmica, Mas-Colell s'ha mostrat optimista amb matisos. "No hem sortit de la crisi ni de lluny, i no n'haurem sortit fins que estiguem en els termes de PIB per càpita del 2007", ha dit. Tot i això, "les perspectives a mig termini de l'economia catalana són bones, i si seguim treballant dur, seran molt bones". El conseller ha subratllat que hi ha "senyals", com les dades de l'atur, que indiquen que "hem tocat fons i comença el procés de represa". A més, l'aprovació dels pressupostos dóna "estabilitat" a Catalunya, ha destacat.

Els habitatges socials "no seran a la llista" d'immobles públics en venda

Quant als pressupostos, Mas-Colell no ha volgut avançar quins immobles seran a la llista d'edificis que el Govern posarà a la venda per obtenir part dels 2.300 milions d'euros que figuren en els comptes de la Generalitat com a previsió d'ingressos. Això sí, ha garantit que "els habitatges socials no seran a la llista". En aquest sentit, el conseller ha dit que la llista estarà llesta "en dies o setmanes" i ha vaticinat que no causarà neguit, però sí "controvèrsia" per part dels grups polítics.